Solicitantii persoane fizice din fiecare judet vor putea sa se inscrie numai la instalatorii agreati din regiunea de domiciliu sau, mai precis, din regiunea unde se afla locuinta ce urmeaza a fi echipata.

Se vor instala numai sisteme complete, formate din colectori (panourile solare propriu-zise), instalatie de transport pentru agentul termic (tevi sau cabluri conductoare) si boiler. Pretul unui astfel de sistem „nu poate fi evaluat dinainte, ci numai dupa elaborarea unui proiect, pentru ca difera de la casa la casa“, ne-au declarat specialistii din industria de profil.

Ne incadram sigur in banii de la stat

Instalatorii sunt convinsi ca suma maxima acordata de stat - respectiv 25.000 de lei, la care se adauga participatia solicitantului, de 10% din costul total - este suficienta pentru proiectarea, achizitionarea si instalarea echipamentelor. Ei estimeaza ca un astfel de sistem poate costa cel mult 20.000 de lei (pentru o vila cu etaj, ca exemplu), ceea ce inseamna ca un proprietar va participa cu cel mult 2.000 de lei la finantarea proiectului, bani care trebuie dati la inceput.

Nu renuntati la sistemul clasic!

Pe timp de iarna si in zilele noroase este de asteptat ca panourile sa colecteze mai putina caldura, astfel ca si agentul termic va fi ceva mai rece. De aceea, nu e recomandabil sa renuntati la vechiul boiler (pe curent electric), folositi doar avantajul ca apa nu va fi extrem de rece, ca aceea de la robinet, ci ar putea avea in jur de 30 de grade. Specialistii precizeaza ca vom consuma in continuare curent, dar mult mai putin decat daca nu ne-am fi instalat sistemul ecologic.