Meteorologii atrag atentia ca in Masivele Fagaras si Bucegi riscul de producere a avalanselor se mentine ridicat joi si in acest sfarsit de saptamana, din cauza caderilor de zapada din ultimele zile, iar salvamontistii le recomanda turistilor sa nu se aventureze pe creste

Vineri, vremea se mentine calda pentru aceasta perioada, in statiunile de pe Valea Prahovei temperaturile ajungand pana la 3 grade Celsius. In schimb, la altitudini mai mari de 2.000 m, temperaturile maxime se vor incadra intre -4 si -1 grad C.

La Balea Lac, cota 2.000, stratul de zapada avea joi peste 122 de centimetri, la Vf. Omu acesta atingea 4-5 cm la Vf. Omu, in timp ce la Sinaia si Busteni era de aproape jumatate de metru.

Seful Echipei Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, reaminteste turistilor ca traseele care urca pe Platoul Bucegi sunt inchise.

"Le recomandam sa nu urce pe munte sub nicio forma, totusi daca o fac sa fie echipati de iarna, sa aiba coltari, pioleti, corzi pentru asigurare, lanterne", a declarat Haiduc. Acesta a tinut sa precizeze si faptul ca, pentru acest sfarsit de saptamana, sunt anuntate ninsori insemnate cantitativ si a readuc in atentie pericolul producerii de avalanse.

"Stratul insemnat de zapada cazut in ultimele zile poate aluneca cu usurinta peste stratul mai vechi si compact. Pe pantele suficient de inclinate stratul este putin stabilizat, existand riscul declansarii de avalanse spontane. Acest risc creste odata cu supraincarcarea traseelor alpine cu schiori sau turisti. De asemenea, si in Fagaras - potrivit Buletinului Nivometeorologic al ANM - pericolul de avalansa este insemnat. Temperaturile ridicate vor favoriza patrunderea apei in stratul de zapada iar precipitatiile mixte si vantul puternic vor actiona ca o suprasarcina. Sunt posibile declansari spontane de avalanse, care pe pantele foarte inclinate pot antrena o mare parte din strat, producand avalanse medii si chiar mari", se arata in Buletinul ANM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.