Cancerul cervical este a doua forma de cancer ca frecventa la populatia feminina. In fiecare an tot mai multe femei sunt identificate cu acesta boala, iar numarul deceselor este si el in crestere, mai ales in tarile sarace.
In acest moment, testul screening pentru identificarea cancerului de col este testul Papanicolau, ce consta in examinarea la microscop a celulelor prelevate de pe mucoasa colului uterin. Acest test produce foarte multe rezultate fals pozitive, in multe cazuri sugerand existenta unor modificari precanceroase sau canceroase, cand de fapt ele nu exista.

Acest lucru a determinat oamenii de stiinta sa incerce punerea la punct a unui test la fel de fiabil, usor de facut, dar care sa precizeze cu o mai mare acuratete cazurile de cancer de col sau cele aflate la risc pentru acesta afectiune.

Au existat mai multe directii de cercetare in acest sens, insa recent, un nou test pentru descoperirea cancerului de col, mai precis decat actualul test Papanicolau, a fost dezvoltat de catre specialistii de la Centrul de Preventia a Cancerului din Torino. Cercetatorii au folosit testul traditional petnru identificarea virusului papiloma uman, responsabil pentru cancerul cervical, pe care l-au combinat cu un alt test care indica activitatea celulara ce conduce la aparitia cancerului.

O analiza simpla pentru o proteina numita P16INK4A ofera un marker ce arata schimbarile din celulele de la nivelul colului, specifice leziunilor precanceroase produse de infectia cu HPV. Acest test indica femeile cu un risc ridicat de a face cancer de col.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.