Comisarul sef de la Biroul Investigatii Criminale Timisoara, Viorel Renu, si avocatul din Baroul Bihor, Mircea Tiberiu Tiba, raman in arest, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a respins recursul facut impotriva deciziei Curtii de Apel Timisoara

La judecarea recursului de miercuri, Mircea Tiba a declarat in fata magistratilor instantei supreme ca nu a facut trafic de influenta, iar suma de 2.000 de euro pe care a primit-o de la mama lui Iacob Schein era onorariul pentru reprezentarea in instanta a lui Schein, in vederea stramutarii dosarului de la Timisoara intr-un alt oras.

Avocatul a recunoscut, insa, ca nu a taiat chitanta pentru acei bani. El a mai spus ca, dupa ce a pierdut procesul de stramutare, Ileana Schein i-a cerut banii inapoi. Avocatul i-ar fi returnat 1.500 de euro, urmand ca restul de bani sa ii fie dati inapoi de persoana care a intermediat intalnirea si care ceruse comision, si anume Adrian Ovidiu Stan, prieten de-al politistului.

In plus, Tiba a declarat magistratilor ca el nu a asigurat-o niciun moment pe mama lui Schein ca va castiga procesul de stramutare a dosarului fiului sau, dar a preferat sa ii inapoieze banii de teama sa nu aiba probleme, avand in vedere ca femeia era de etnie roma si ca il amenintase.

Celalalt acuzat, Viorel Renu, le-a spus judecatorilor ca Iacob Schein era sursa lui de informare in interes de serviciu, cu ajutorul careia a reusit sa aresteze mai multi infractori, iar mama lui, Ileana Schein, i-a dat si ea informatii care au dus la arestarea unui interlop. De asemenea, comisarul sef Viorel Renu a mai precizat ca i s-a parut normal sa isi ajute sursa sa iasa din inchisoare, avand in vedere ca si-a luat ani de zile bani de pe urma informatiilor furnizate de Iacob.

Prin urmare, faptul ca Viorel Renu i-a gasit un avocat lui Schein ar fi fost o incercare de a isi ajuta sursa sa stramute dosarul in alt oras, nefiind vorba de trafic de influenta. Politistul a declarat ca Schein ii povestise ca intrase in contradictie cu procurorii DIICOT, care incercau sa il faca sa dea mai multe declaratii care nu aveau legatura cu cazul in care era cercetat.

Prin urmare, comisarul a raportat sefilor acest lucru, ei spunandu-i sa culeaga in continuare informatii, dar sa nu se amestece in problemeledintre DIICOT si Schein, a adaugat Renu.

Totodata, Viorel Renu a mai declarat, in fata instantei, ca ceea ce i se intampla acum este o rabunare din partea procurorilor DIICOT, care au crezut ca el a facut o sesizare la CSM, in care i-a acuzat ca nu isi desfasoara corect ancheta. Renu a precizat ca aceasta sesizare a fost facuta, dar nu de catre el.

Comisarul sef si avocatul din Baroul Bihor au afirmat, in fata instantei, ca ar fi comandat unui jurnalist timisorean un articol impotriva lui Iacob Schein, pentru a il folosi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, atunci cand faceau cererea de stramutare. Articolul trebuia sa demonstreze in fata magistratilor ca in Timisoara Schein nu poate avea parte de o judecata impartiala. In cele din urma, dupa ce s-a intalnit cu Schein si dupa ce a investigat cazul, jurnalistul ar fi scris un articol in favoarea acestuia, care nu a mai putut fi folosit in procesul de mutare a dosarului.

Avocatii celor doi au spus ca nu exista probe si indicii temeinice care sa arate ca ei au incercat sa faca trafic de influenta, mai ales ca cei doi nu erau din Bucuresti si nu cunosteau magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, avocatul lui Mircea Tiberiu Tiba, Gheorghe Mateut, a spus ca cererea de arestare preventiva facuta de procurori nu e motivata decat pentru Renu, nu si pentru clientul sau.

Curtea de Apel Timisoara a dispus, sambata, 13 decembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a comisarului sef de la Biroul Investigatii Criminale Timisoara, Viorel Renu, si a avocatului Mircea Tiberiu Tiba, de la Baroul Bihor, pe care il ajutase sa primeasca bani, pentru a incerca stramutarea unui dosar.

Conform unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), remis sambata Agentiei NewsIn, din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca, in perioada iulie - decembrie 2008, avocatul Mircea Tiberiu Tiba, ajutat de comisarul-sef de politie Viorel Renu, i-ar fi pretins tanarului Iacob Schein suma de 7.000 euro. Avocatul nu a primit decat 2.000 euro, prin intermediul mamei tanarului, Ileana Schein, banii fiind pentru a-i influenta, prin intermediari, pe magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Concret, se dorea ca cererea de stramutare a cauzei in care Schein era judecat pentru trafic de persoane si trafic de minori, in stare de arest, sa fie admisa.

In cele din urma, cererea de stramutare a fost respinsa de judecatori.

"Celor patru persoane cercetate li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 12 decembrie 2008, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Tiba Tiberiu Mircea si Renu Viorel", se mai arata in comunicat.

Avocatul Mircea Tiba este cercetat de procurorii DNA pentru infractiunea de trafic de influenta, iar ofiterul de la Politia Municipiului Timisoara, Viorel Renu, pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la cumparare de influenta si favorizarea infractorului. Totodata, Iacob si Ileana Schein sunt anchetati pentru infractiunea de cumparare de influenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.