Crescatorii de taurine au reluat joi protestele incepute cu o zi inainte in apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac din judetul Arad, solicitand autoritatilor sa stopeze importurile de lapte.

Fermieri din judetele Timis, Hunedoara, Covasna, Alba, Bacau, Galati si Arad s-au strans in apropierea vamii Nadlac, afisand pancarte inscriptionate cu „Mafie si nepasare, vaca romaneasca moare“, „Copiii nostri beau lapte otravit din vest“ si „Noi am crescut cu lapte romanesc“. De asemenea, protestatarii au afisat banere prin care solicita guvernantilor sa protejeze zoothenia romaneasca. „Vrem aceleasi subventii ca si fermierii din Uniunea Europeana“, „Inmormantam agricultura daca Guvernul si Ministerul Agriculturii nu iau masuri corespunzatoare“, sunt alte mesaje afisate de crescatorii de vite, noteaza NewsIn.

Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania, Costel Caras, a afirmat ca laptele importat este adus ilegal in Romania, "nerespectandu-se nici legea cotei, nici trasabilitatea laptelui“.

"Protestam fata de importul de lapte din Ungaria si Polonia. Acest lapte se aduce total ilegal in Romania, pentru ca nu se respecta nici legea cotei, nu se respecta nici trasabilitatea laptelui. Cu alte cuvinte, il aducem in Romania, dar nu stim de unde il aducem. Astfel ca nu ne putem da seama daca este sau nu cu probleme. Si romanii nu mai fac nici un control la trecerea laptelui in Romania la punctele de frontiera. Aceste importuri duc la disparitia fermierului roman. Se aduc peste 400 de tone de lapte pe zi in Romania din Ungaria si Polonia si atunci e clar ca fermierul roman poate sa traga obloanele”, a declarat Costel Caras.

Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania a mai sustinut ca membrii sindicatului vor picheta intrarile la fabricile marilor societati de produse lactate daca in urma protestelor organizate zilele acestea statul roman nu va rezolva situatiile reclamate de crescatorii de taurine.

"Acesta este inceputul miscarii, pentru ca Ministerul Agiculturii si Agentia Nationala Sanitara Veterniara n-a luat nici o atitudine la situatia asta. Se face o cercetare la minister, dar nu avem nici o baza ca se va ajunge la un rezultat. Noi trebuie sa incepem sa ne aparam singuri, pentru ca statul roman nu e capabil s-o faca la ora asta. Aveam sapte milioane de capete taurine la Revolutie, acum mai avem aproximativ doua milioane de capete. Suntem pe cale de disparitie cu zootehnia si din aceasta cauza ne aflam aici. Eu sper ca vom rezlova ceva. In primul rand, vom trezi autoritatile. Ele trebuie sa ia niste masuri. Daca nu le vor lua, noi vom accentua protestele. Vom incepe sa pichetam intrarile la fabrici, n-o sa mai lasam sa intre cisternele in curte“, a mai afirmat Costel Caras.

Crescatorii de vite prezenti, joi, in apropierea vamii Nadlac au adus si oua la protest, cu care au spus ca vor arunca inspre cisternele cu lapte care intra in tara prin punctul de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria.

Crescatorii de vite au inceput protestele miercuri, in apropierea vamilor Nadlac, Petea si Bors. Ei cer autoritatilor romane sa stopeze importul de lapte adus in tara fara sa se respecte cadrul legal, lapte care in opinia lor nu este de cea mai buna calitate si depaseste cu mult nevoile proprii de procesare, punand in pericol exisenta fermelor de vaci din Romania.

De asemenea, crescatorii de vite reclama faptul ca ANSVSA, prin medicii veterinari din toata tara, impun masuri excesive de control al calitatii, al transabilitatii si al protectiei prin numeroase analize, in timp ce laptele din import intra in fabricile de procesare realizandu-se doar un control la laboratorul intern al fabricii de procesare.

Fermierii se plang de faptul ca plata pentru laptele autohton se face intarziat, uneori si dupa sase luni, in timp ce platile laptelui din import se fac anticipat in euro, ceea ce duce la o contributie majora la deficitul comercial al Romaniei.

Crescatorii de vite reclama ilegalitatile din domeniul taxelor si subventiilor, evidentiind ca sunt situatii in care pe laptele importat se obtine subventie pe calitate de la laptele romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.