Doi directori din Primaria Oradea au incasat prime de Craciun in valoare de 6.800 si respectiv 6.500 de lei. Efectele crizei economice se fac simtite numai in buzunarele angajatilor institutiilor centrale, care au fost taiati de la primele de sfarsit de an.

Primele de care beneficiaza angajatii Primariei Oradea au scandalizat opinia publica si au determinat intrarea in greva a soferilor regiei locale de transport in comun. Angajatii Primariei au incasat deja stimulentele, cu valoare intre 300 si 6.800 de lei.

Reprezentantii municipalitatii au spus ca ele au fost acordate din amenzile incasate de Primarie.
Primele au fost stabilite de directorii de directii. Campionul absolut al premiilor din administratia locala este directorul Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea, care si-a dat o prima de 6.800 de lei. Adjunctul sau, Tanase Miculescu, a fost recompensat cu 6.500 de lei.

„Am considerat ca din tot bugetul de stimulente al directiei, atata ni se cuvine”, a explicat, sec, Florea. Suma totala alocata stimulentelor angajatilor din Primarie ajunge la circa 830.000 de lei. Conform calculelor „Adevarul”, cu acesti bani se puteau renova doua gradinite.

Doua zile de greva

Un efect al acestor prime a fost greva spontana din transportul local.

Astfel, timp de aproape doua zile, in Oradea nu a circulat niciun mijloc de transport in comun, dupa ce soferii si vatmanii au refuzat sa iasa la munca, nemultumiti de faptul ca Primaria a acordat astfel de premii, in timp ce salariile lor nu au fost marite. Abia ieri, in jurul orei 14.00, angajatii au renuntat la greva, dupa ce conducerea interimara le-a promis ca le vor oferi prime in valoare de 400 de lei, fata de 250 de lei cat era oferta initiala. Tot ieri, directorul regiei, Cornel Lupau, a fost demis.

Intre 2 si 10% in Sectorul 2

Functionarii din Primaria Capitalei vor primi drept prima de Craciun tichete cadou in valoare de 300 de lei.La Primaria Sectorului 2, edilul Neculai Ontanu, va acorda, potrivit prevederilor legale, 2% in plus la salariu personalului contractual si 10% functionarilor publici ai primariei. De asemenea, se vor acorda si bonusuri din fondul de premiere de 5%, insa deocamdata nu se stie cine va primi si cine nu.

In sectorul 6 primele nu vor depasi 10% din salariul angajatului. Suma prevazuta in bugetul local pentru plata primelor este de 680.000 de lei.

Angajatii Primariei din Bacau spun ca s-au obisnuit sa nu primeasca prime. „Niciodata nu primim, nici de Craciun, nici de Pasti. Asteptam al 13-lea salariu in luna ianuarie“, a declarat purtatoarea de cuvant a institutiei, Carmen Cioltan.

Fara prime in ministere

Singurii angajati ai ministerelor care primesc prima de Craciun in acest an sunt cei de la Aparare.
Valoarea stimulentelor este de 2% din salariu pentru angajatii civili si 5% pentru militari. Functionarii de la Educatie, Sanatate, Justitie, Munca, Transporturi sau Interne nu vor primi nimic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.