Acest lucru a fost scos la iveala in urma unui studiu sociologic. Potrivit sociologilor, copiii emigrantilor se integreaza mai greu la scoala si deseori sunt priviti cu raceala de catre colegii lor italieni.

Un grup de sociologi italieni au realizat, timp de mai multe saptamani, un studiu in scolile din Torino, intitulat „Adolescentii emigranti, intre integrare, diferente si opozitie”.

Studiul a fost realizat la initiativa Asociatiei „Oltre il razzismo” (n.r. - Dincolo de rasism) din Torino, sub indrumarea sociologului Francesco Ciafaloni, iar autorii au prezentat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, primele concluzii.

Persoanele implicate in aceasta cercetare au fost adolescentii care frecventeaza diferite licee din oras sau tinerii care frecventeaza cursurile de formare profesionala, straini si italieni.

Din discutiile avute cu studentii a reiesit ca stereotipurile in randul tinerilor sunt foarte puternice.

„Italienii ii vad pe romani ca pe cei care fura si ucid sau pe marocani ca pe distribuitorii de droguri. Chiar si apelativul «roman» este folosit in situatii ironice sau jignitoare. Elevii italieni spun ca pentru ei folosirea termenului de «roman» este normala, pe cand elevii romani il percep ca pe o jignire. In plus, pentru romanii prezenti in Italia de multi ani este o povara faptul ca se simt «straini» atat in tara de origine, cat si in tara in care traiesc acum”, a explicat una dintre autoarele studiului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.