Mii de romani nu mai pot sa faca lucruri obisnuite, cum ar fi sa deschida usa, sa ridice un pahar cu apa cand le este sete sau sa se intinda in pat, din cauza reumatismului. Anca I., o femeie bolnava de poliartrita reumatoida, o boala grava ce afecteaza articulatiile, povesteste ca “acum sase ani lucram ca asistenta medicala la terapie intensiva.
La un moment dat, au inceput sa ma doara gleznele si genunchii de nu mai puteam sa cobor din tren. Apoi, intr-o alta zi, veneam de la serviciu si am simtit ca ma doare un umar. Intr-o ora si jumatate, pana am ajuns in fata casei mele, mana mi-a intepenit atat de tare, incat nu puteam sa deschid usa, nu mai aveam forta sa rotesc cheia in broasca. A doua zi, am mers la medicul reumatolog. Acea perioada a fost cea mai groaznica din viata mea. Am stat atunci o luna si jumatate in fotoliu sa dorm, din cauza ca durerile erau insuportabile cand ma intindeam in pat. Poliartrita a evoluat rapid si, desi am urmat tratamente, mainile au inceput sa se deformeze destul de vizibil. De jena, am incercat sa le ascund cand ieseam in public.

De fiecare data cand eram la masa, nu puteam sa tin cutitul si furculita. La fel, in magazine, nu puteam sa apuc banii din portofel, abia reuseam sa ii scot din geanta, iar privirea mirata a vanzatoarelor m-a deranjat. Poti ascunde durerea, dar deformarile mainilor, nu”, marturiseste femeia. Florin Mihai, un tanar fotograf care a fost diagnosticat cu aceeasi maladie, spune ca “primul semn al unei poliartrite reumatoide a aparut cand aveam 16 ani, prin dureri la piciorul stang. Am fost internat la Piatra Neamt si la Iasi, unde am urmat mai multe tratamente clasice, cum sunt cele cu antiinflamatoare. Din pacate, dupa o perioada linistita, boala a recidivat cu pusee care mi-au afectat si celelalte articulatii. Timp de zece ani, am folosit mai multe terapii, dar nici una nu a reusit sa tina sub control evolutia poliartritei, ajungand astfel la blocaje articulare severe. Din 2007 insa, am avut sansa de a urma un tratament biologic, pe care il folosesc si in prezent, din cauza caruia ma simt bine si pot sa ma misc in voie. Acum, pot sa ma ocup de fotografie fara sa ma gandesc la boala”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.