Magistratii instantei supreme au confirmat, miercuri, mandatul european de arestare emis pe numele lui Marin Cioroianu, romanul acuzat de implicare in uciderea fiului cel mare al presedintelui Ciadului.

Barbatul urmeaza sa fie predat autoritatilor franceze. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, astfel, recursul procurorilor impotriva sentintei Curtii de Apel Targu Mures. De asemenea, judecatorii i-au admis in parte si recursul lui Cioroianu si au stabilit ca, in cazul in care acesta va primi o pedeapsa, sa o execute in Romania. Accesul presei la proces nu a fost permis, desi ar fi trebuit sa se discute cazul in sedinta publica.

Completul de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, 15 decembrie, sa nu trimita la Curtea Constitutionala procesul privind conformarea mandatului european de arestare a lui Marin Cioroianu. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat, pe 9 decembrie, primul termen al recursului facut de Marin Cioroianu impotriva deciziei Curtii de Apel Targu Mures, cand au respins sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie pe articole din Legea 302/2004, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Marin Cioroianu a declarat recurs, care a fost judecat de completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. La iesirea din sala de judecata, avocatul Adrian Georgescu a declarat ca este vorba despre o razbunare a politiei franceze fata de prietenia pe care Marin Cioroianu o are cu avocati si oameni politici din Franta. De asemenea, el a precizat ca avocatul in firma caruia ar fi fost infiltrata politista, Karim Achoiu, a fost victima unei tentative de asasinat la scurt timp dupa demascarea falsei secretare. "De aceea, se teme Cioroianu pentru viata lui, ii este frica sa nu i se intample la fel daca va fi extradat", a mai declarat avocatul.

Karim Achoui, care ar fi trebuit audiat in acest proces potrivit spuselor avocatului lui Cioroianu, a fost condamnat luni, 15 decembrie, in Franta de catre o curte din Paris la sapte ani de inchisoare pentru ca a participat la evadarea unui client al sau, Antonio Ferrara, la 12 mai 2003, din inchisoarea Fresnes. Verdictul a fost criticat in Franta, iar Achoui, in varsta de 41 de ani, a inceput marti o greva a foamei, potrivit Le Parisien, citat de NewsIn. In ceea ce priveste recoltarea probelor de ADN care au dus la identificarea si punerea sub acuzatie a romanului, Marin Cioroianu a declarat ca ceasul gasit la locul asasinatului, pe care s-au gasit urme de ADN identic cu al sau, nu ii apartinea, potrivit actelor depuse la dosarul aflat la instanta suprema. Romanul suspectat de implicare in asasinarea fiului presedintelui Ciadului este tinut in conditii de maxima securitate in arestul IPJ Harghita, politistii afirmand ca, in momentul retinerii, Marin Cioroianu avea ascuns in gheata un pistol cu cartus pe teava, pe care intentiona sa-l foloseasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.