Un cetatean turc si patru constanteni de etnie turca au fost arestati, dupa ce procurorii DIICOT, Directia de Combatere a Traficului de Persoane si Directia de Combatare a Crimei Organizate, au strans probe ca acestia au sechestrat, talharit si santajat cel putin sapte oameni de afaceri turci

In total, sase persoane sunt cercetate pentru lipsire de libertate, talharie si santaj.

Potrivit procurorului Codrut Olaru, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cazul a intrat in atentia autoritatilor in februarie anul acesta, cand un cetatean turc s-a plans autoritatilor din tara sa ca a fost talharit, sechestrat si santajat in Romania.

Gruparea de infractori din Romania stabilea o intalnire cu afaceristi turci, prin oferirea unor perspective de afaceri deosebit de avantajoase in domeniul turismului, ii preluau de la aeroport si le ofereau mese de protocol si prostituate.

Tot ei intrau peste oamenii de afaceri turci in camere, pretinzand ca sunt politisti, si ii acuzau pe acestia ca intretineau relatii sexuale cu minore. Mai mult, ei plasau in camerele turcilor droguri.

Directorul general al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, comisar sef de politie Toma Rus, a declarat ca infractorii le comunicau victimelor faptul ca pot fi condamnate la multi ani de inchisoare, dar ca este posibila rezolvarea situatiei in schimbul unor sume cuprinse intre 30.000 si 40.000 de euro.

Intotdeauna, membrii gruparii foloseau acte de violenta extrema, tortura, teroare psihica si amenintari cu moartea.

La sfarsitul lunii noiembrie 2008, autoritatile romane au intrat in posesia unei informatii potrivit careia un cetatean turc ar fi fost sechestrat de aceasta grupare, pentu care se ceruse deja o rascumparare de 30.000 de euro.

In 25 noiembrie, anchetatorii au reusit sa il elibereze pe afaceristul turc si sa retina cinci persoane, un cetatean turc in varsta de 36 de ani, despre care se crede ca era capul gruparii, si patru constanteni de etnie turca.

De asemenea, a mai fost retinuta o femeie in virsta de 56 de ani, despre care se presupune ca a sprijinit activitatea grupului, dandu-se drept secretara unor firme si purtand conversatii cu afaceristii turci pentru a ii atrage in Romania.

Pana in prezent, s-a stabilit ca au procedat in acest fel cu cel putin sapte persoane, obtinand in schimbul eliberarii acestora aproape 100.000 de euro.

Exista informatii potrivit carora exista si alte victime, care insa nu au depus reclamatii. Cei sase romani sunt cunoscuti cu activitati infractionale de acest gen si sunt cercetati in mai multe dosare penale pentru fapte asemanatoare.

"Eu nu pot da garantii pentru condmnarea lor, doar o instanta se poate pronunta asupra libertatii acestora, insa credem ca probatoriul strans este foarte complex si va conduce la condamnarea infractorilor", a declarat Codrut Olaru.

Mitja Moncnik, director al Centrului SECI, a felicitat autoritatile romane si turce pentru destructurarea retelei si a afirmat ca are impresia ca se afla in fata unui scenariu de film, atunci cand se gandeste la acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.