Saracia, dar si neglijenta mamelor, au dus la o „explozie” de nasteri premature in ultimul an. Medicii de la maternitatea „Cuza Voda” din Iasi, cea mai importanta din Moldova, se confrunta cu o „avalansa” de copii nascuti prematur.

Numarul acestora s-a dublat practic la sfarsitul acestui an, de la 30-40 de cazuri pe luna, la 70 de nasteri premature. Copiii nascuti inainte de termen sunt foarte fragili si expusi la imbolnaviri, iar ingrijirea lor necesita multa atentie si aparatura moderna.

,,Nu am avut probleme deosebite in timpul sarcinii, dar am nascut mai devreme. Copilul era foarte, foarte mic, dar a fost tinut in maternitate pana a ajuns la 2,5 kilograme. Acum e bine”, spune Roxana, care si-a adus pe lume copilul in luna a saptea.

Unul din zece bebelusi vine inainte de termen

Situatia de la „Cuza Voda” este doar „varful aisbergului”. In fiecare judet al Moldovei s-au inregistrat sute de nasteri premature. In maternitatea din Piatra Neamt, de la inceputul anului pana in prezent, au fost adusi pe lume, inainte de termen, 237 de bebelusi.

In judetul Bacau, din 6.353 de nou-nascuti, 606 au fost prematuri. Mai ingrijorator, numarul nasterilor „normale” a scazut comparativ cu anul trecut, in vreme ce nasterile premature s-au inmultit. Ceva mai bine in statistici sta Vrancea, unde, din 4.200 de copii, doar 328 au venit pe lume inainte de vreme.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.