Cele doua radare de suprafata cumparate de Romania cu 16 milioane de dolari de la o companie canadiana, in cadrul asistentei de securitate acordata Ministerului Apararii de catre Guvernul SUA, vor deveni operationale la Marea Neagra pana la sfarsitul lui 2009, informeaza NewsIn.

Potrivit MAp, producatorul celor doua radare este compania Raytheon Canada, cunoscuta ca fiind contractorul principal pentru sistemul de aparare al Statelor Unite. Firma canadiana a fost desemnata in conformitate cu procedurile de achizitie specifice programului Foreign Military Sales, in cadrul asistentei de securitate acordata Ministerului Apararii al Romaniei de catre Guvernul SUA.

Pretul pentru cele doua radare a fost de aproximativ 16 milioane de dolari, fondurile fiind asigurate din bugetul MAp la sfarsitul anului 2006. Ministerul Apararii mentioneaza ca acest contract este de tip "Letter of Offer and Acceptance", incheiat cu guvernul SUA.

Totodata, amplasarea celor doua radare intra in strategia Romaniei de securizare a litoralului Marii Negre si vor deveni operationale la sfarsitul anului 2009.

Compania Raytheon Canada anuntase saptamana trecuta, printr-un comunicat, ca va furniza Romaniei doua radare de suprafata cu bataie peste orizont (High-Frequency Surface Wave Radar systems - HFSWR). "Sistemul detecteaza si monitorizeaza orice miscare a unui vas pe o suprafata de 200 de mile marine, corespunzatoare Zonei Economice Exclusive a Romaniei", se arata in comunicatul Raytheon, citat de site-ul www.rtt. Aparatura va fi produsa la fabrica Raytheon Canada de la Waterloo, Ontario, se mai arata in comunicatul de saptamana trecuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.