Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutional un articol privind actiunea in stabilirea paternitatii din Legea 288/2007 pentru modificarea si completarea Codului familiei, pe motiv ca reglemetarea se aplica si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Pitesti, Sectia Civila, avand ca obiect o actiune in stabilirea paternitatii. Prin incheierea din 15 septembrie 2008, Judecatoria Pitesti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr.288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.4/1953 – Codul familiei.

Articolul criticat prevede ca “dispozitiile prezentei legi privind […], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata”. Textul contravine legii fundamentale, potrivit magistratilor CCR, deoarece incalca principiul neretroactivitatii si produce efecte si pentru trecut.

"Neconstitutionalitatea reglementarii rezulta din faptul ca legea noua se aplica si copiilor nascuti inainte de intrarea ei in vigoare, chiar daca cererea este in curs de solutionare, de vreme ce aceasta se aplica unui drept nascut sub imperiul legii vechi", arata judecatorii in motivarea deciziei din 9 decembrie.

Decizia este definitiva si general obligatorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.