Peste 100 de soferi din Iasi, Vaslui si Bacau au protestat, marti, la Iasi, impotriva taxei auto, si au reprosat autoritatilor centrale ca au blocat, in noiembrie, inregistrarile la RAR, lucru ce nu a permis acestora sa-si inmatriculeze masinile la valorea vechii taxe.

Soferii au format o coloana de un kilometru din 100 de masini, care a strabatut, timp de doua ore, arterele principale ale orasului. Aproape toate autovehiculele aveau afisate mesaje impotriva taxei, transmite corespondentul NewsIn.

Protestul s-a desfasurat fara incidente, insa, la finalul manifestarii, cateva zeci de soferi au vrut sa blocheze bulevardul din fata Palatului Culturii pentru ca un politist a retinut permisul de conducere si actul de identitate ale unui protestatar. Politistul a explicat ca soferul in cauza a depasit nepermis coloana de masini si nu a respectat restrictiile impuse de autoritati pentru buna desfasurare a protestului. In cele din urma, soferii au renuntat la blocarea bulevardului, fiind convinsi de jandarmi ca acest lucru ar fi atras sanctionarea acestora.

Cei mai multi dintre protestatari au reprosat autoritatilor atat majorarea nejustificata a taxei cat si blocarea inregistrarilor la RAR in luna noiembrie, timp de sapte zile.

"In octombrie, am achizitionat o masina din Germania, de 2,4 centrimetri cubi si Euro 4, an de fabricatie 2007. Din cauza problemelor de la RAR, nu am putut sa ma programez. Acum, ar trebui sa platesc o taxa de 5.500 euro fata de 630 euro. Adica, de cel putin opt ori mai mare", a declarat unul dintre protestatari, cetatean german rezident in Romania.

Acesta a subliniat ca, cel mai probabil, va inmatricula masina in Germania, lucru ce ar insemna ca acesta sa plateasca impozit statului german si nu celui roman.

"Prin masura adoptata, daca nu se schimba ceva, se va crea o paguba in bugetul statului roman. Multi nu vor plati taxa sau vor alege alte cai de inmatriculare", a mai spus Klipper.

Alti soferi afirma ca vor renunta la masina daca taxa nu va fi schimbata sau anulata.

Pe tot timpul protestului, coloana de masini a fost insotita de trei masini ale politistilor si Jandarmeriei. In finalul manifestarii, protestatarii au demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru anularea taxei auto. Cativa soferi au anuntat ca vor merge si la protestul de joi, din Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.