Doi alpinisti romani se pregatesc sa escaladeze in premiera cel mai inalt varf din Antarctica, ascensiune pentru care au facut stagii de pregatire intr-o “sala frigorifica”.

Iarna, temperaturile coboara pana la -80/-85 de grade Celsius in Antarctica, iar vanturile bat cu sute de kilometri pe ora.

In perioada 3 ianuarie-15 februarie 2009, alpinistii David Neacsu si Tulit Zsombor vor participa la ceea ce spun ei ca este prima expeditie romaneasca in Antarctica, o aventura pentru care au fost stransi 50.000 de euro. Scopul lor este sa ia in stapanire varful Vinson, de 4.897 de metri, cel mai inalt din “Desertul inghetat”.
“Echipa (n.r. - romaneasca) nu a mai fost in nici un caz, nu exista nici o dovada ca cineva ar fi fost”, spune pentru cotidianul.ro alpinistul Tulit Zsombor, in varsta de 33 de ani, detinatorul recordului national de inaltime de ascensiune si coborare pe schiuri (6.400 m).

“Expeditia face parte din sirul de expeditii «Seven Summit», care inseamna cucerirea celor mai inalte varfuri de pe cele sapte continente”, continua el.

Antarctica este continentul cel mai rece si cel mai uscat, acoperit in proportie de 98% de gheata, vanturile Katabalice putand ajunge pana la 300 km/h. Piscul Vinson se inalta la 1.200 km de Polul Sud, iar temperaturile ajung la -50°C, conditii extreme pentru care cei doi alpinisti romani au facut stagii de pregatire intr-o “sala frigorifica”, au alergat, s-au catarat, au facut mountain biking, inot si sala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.