Institutul limbii romane ca limba europeana (ILR-LE) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca sprijina universitatile straine, cu care universitatea clujeana are relatii de cooperare, in elaborarea cursurilor si a materialelor didactice de limba romana ca limba straina si propune, totodata, programe de colaborare didactica si de cercetare cu si pentru romanii din afara tarii, declara pentru Agerpres, Victoria Moldovan, directorul ILR-LE.

Determinantul "europeana", prezent in denumirea institutului, vizeaza, pe de o parte, promovarea cunoasterii limbii romane in afara granitelor, iar pe de alta parte consolidarea si cultivarea limbii romane in interiorul tarii.
"ILR-LE isi propune sa faca mai mult pentru cunoasterea limbii romane. Nu avem obiective spectaculoase, ci dorim ca actiunile noastre sa fie constante, relevante si adecvate publicului tinta ales. In ce priveste promovare imaginii Romanei in afara granitelor, ILR-LE colaboreaza cu institutii europene de profil lingvistic, cu universitati sau cu asociatii ale romanilor de pretutindeni si, bineinteles, cu institutiile nationale cu atributii in domeniu, respectiv cu Institutul Limbii Romane (ILR), organism de specialitate aflat in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii si Tineretului (MECT) si cu Institutul Cultural Roman (ICR)", spune Victoria Moldovan.

Potrivit directorului ILR-LE, scopul institutiei este sa ofere servicii lingvistice de inalta calificare si de calitate in domeniul limbii romane mai multor categorii de public, fie din tara, fie din strainatate. In acelasi timp, ILR-LE valorifica potentialul stiintific din domeniu pentru ca UBB sa devina un centru de atractie si de interes pentru toti romanistii.