Curtea de Apel Bucuresti a modificat programul de supraveghere, care o obliga sa se prezinte la politie doar cand este chemata.

De asemenea, magistratii au hotarat ca nu vor dispune refacerea expertiziei in dosarul FNA, respingand cererea formulata in acest sens de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Investitorilor (ANPI).

La termenul din 10 decembrie, instanta a admis proba cu inscrisuri ale partilor din dosar si a luat act de faptul ca Ioana Maria Vlas nu doreste nicio proba sau audierea vreunui martor din partea sa. "Imi pare rau, dar nu vreau nicio proba si niciun martor", a declarat Vlas in fata instantei.

Ioana Maria Vlas si-a sustinut, inca o data, in fata instantei, actiunea prin care cere simplificarea programului de supraveghere, precizand ca infractiunea de inselaciune pentru care este judecata nu reprezinta infractiune impotriva statului sau un pericol public foarte mare. "Nu plec nicaieri, nu vreau sa plec nicaieri si nici sa pun o bomba sub Parlament", a adaugat Vlas.

Potrivit adresei emise de catre organele de politie, programul de supraveghere al Ioanei Maria Vlas nu poate fi trimis instantei, deoarece este informatie clasificata.

Instanta a dispus acordarea unui nou termen pentru 21 ianuarie pentru ca partile civile sa fie citate ca apelanti in dosar, precum si sa constate daca partile civile au depus apelul in termen, dispunand ca la urmatorul termen sa fie audiat si inculpatul Gavril Batran.

Ioana Maria Vlas a cerut, miercuri, magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti sa i se modifice programul de supraveghere, acuzand ca metodele folosite de organele de politie sunt prea stricte si ca este filata 24 de ore din 24. "Nu vreau sa mi se revoce masura de a nu parasi tara. Vreau doar sa se modifice aceste masuri extrem de stricte, care imi strica viata cotidiana. Abordarea din partea politiei mi se pare paranoica. Vreau ca aceste masuri sa fie mai rezonabile. Masurile sunt socante. Sunt masuri care se iau impotriva unui serial killer, traficant de droguri sau proxenet. Nu vreau sa plec din Romania, stau aici pana la capat", a declarat Ioana Maria Vlas.

De asemenea, Vlas a sustinut ca trebuie sa se prezinte de doua ori pe saptamana la politie si trebuie sa anunte autoritatile de fiecare cand pleaca si se intoarce in Bucuresti. "Am vorbit cu o echipa de filaj intr-o zi si le-am spus ca, daca tot stau dupa mine, de ce sa nu ma duca si acasa. Mi-au raspuns ca nu am voie", a mai precizat Ioana Maria Vlas.

In acest sens, Vlas a vrut sa depuna la dosarul cauzei poze facute de paparazzi cu masinile si echipajele de filaj, insa instanta nu a admis aceasta proba.

Ioana Maria Vlas a declarat la iesirea din sala ca cere instantei sa se revina la pedeapsa initiala de 7 ani de inchisoare. "Tot acest proces este pe dos. Procesul FNA ar fi trebuit sa se judece impreuna cu FNI, fiind o legatura intre ele.Cum FNI nu s-a rezolvat, asa nu s-a rezolvat nici FNA. Am cerut instantei sa se revina la pedeapsa initiala de 7 ani de inchisoare", a declarat aceasta.

Pe 6 octombrie, la primul termen al procesului FNA, s-a prezentat Ioana Maria Vlas, care nu a dorit sa stea de vorba cu ziaristii, dar care a cerut explicatii instantei cu privire la punerea ei in libertate, dar sub supraveghere. Judecatorul i-a raspuns acesteia sa faca aceasta solicitare in motivele de apel.

Tribunalul Bucuresti a condamnat-o, pe 6 iunie la opt de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, in dosarul Fondului National de Acumulare, aceasta fiind obligata la plata pagubelor catre investitori.

Tribunalul a decis ca procesul penal pornit impotriva lui Vlas pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata sa inceteze, deoarece a intervenit prescriptia infractiunii.

De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Nicolae Popa la 12 de inchisoare pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si la pedeapsa complementarii a degradarii militare.

In privinta lui Gavril Batran, Tribunalul a decis sa il achite pentru infractiunile de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, judecatorii au constatat ca Unicredit Tiriac Bank SA, CEC si CNVM nu sunt reponsabile in acest dosar.

In schimb, Ioana Maria, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor SA sunt obligati la plata daunelor catre investitorii FNA, care vor fi actualizate cu indicele de inflatie calculat din mai 2000 pana la plata efectiva. Acestea au fost calculate de procurori la 25 de miliarde de lei vechi.

Vlas mai este obligata la plata a 500 de milioane de lei vechi, in solidar cu SOV Invest, reprezentand cheltuieli de judectata, iar Nicolae Popa, in solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 7 aprilie, judecarea in libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a parasit arestul Directiei Cercetari Penale a IGP in aceeasi zi, dupa ce a stat cinci ani dupa gratii.

In acest dosar, Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza, este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei. Vlas ar fi redactat si semnat, in intervalele de timp de mai sus, 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 23 martie 2006, condamnarea Ioanei Maria Vlas la sapte ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi civile dupa executarea pedepsei, insa sentinta a fost atacata.

Din acest caz aflat pe rolul instantei a fost disjunsa, in iunie 2004, partea cunoscuta sub numele Banca Agricola privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, parte ce a fost trimisa spre completare la Parchetul General. Procurorul de caz de la DIICOT, la randul sau, si-a declinat competenta in favoarea DNA, in 15 ianuarie 2007.

FNA a fost infiintat de SOV Invest la inceputul anului 1999 si s-a prabusit odata cu Fondul National de Investitii (FNI), in mai 2000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.