Miopia, hipermetropia, astigmatismul sau cataracta pot fi tratate in clinici din Romania cu ajutorul laserului ori al implantului de lentile refractive.

Astfel de operatii pot costa mii de lei. Numai persoanele al caror viciu de refractie este stabilizat de minimum doi ani pot face o operatie cu laser. In general, viciul devine constant dupa varsta de 21 de ani.
Interventia cu laser este indicata persoanelor cu miopie, hipermetropie sau astigmatism. Operatia este nedureroasa, iar pacientul poate pleca acasa la scurt timp dupa terminarea ei. In functie de marimea dioptriilor si de grosimea corneei, exista mai multe metode de tratament: cu laserul excimer (PRK), laser in situ keratomileusis (LASIK) si LASEK (o combinatie).

Corneea este slefuita

Lumina pe care o emite laserul remodeleaza si slefuieste corneea in functie de forma ochiului, in acest mod corectandu-se viciul de refractie. Se pot trata doar persoanele care au pana la 5-6 dioptrii in cazul miopiei, pana la 3 dioptrii in hipermetropie si maximum 2,5 dioptrii in astigmatism.

Inainte de operatie, pacientul face mai multe investigatii, pentru ca medicul sa vada daca exista contraindicatii, cum ar fi keratoconusul (deformarea corneei) sau sindromul de ochi uscat. Medicul oftalmolog specialist in chirurgie refractiva este cel care poate recomanda aceste interventii, precum si tehnica cea mai potrivita.

In interventiile cu laser, exista un sistem foarte modern, denumit CRS Master - Zeiss, care exclude riscul omiterii vreunei contraindicatii. Dispozitivul face o harta computerizata a corneei, indicand exact dioptriile pacientului sau afectiunile ascunse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.