In primavara, pe litoral vor fi montate ultimele echipamente din compunerea Sistemului Complex de Observare, Supraveghere si Control din Marea Neagra (SCOMAR).
Programul pilot la frontiera de sud-est, derulat pe o perioada de trei ani, este evaluat la peste 40 milioane de euro. O parte importanta din mijloacele tehnice si suport a fost deja instalata in zece locatii de pe intreg litoralul, urmand ca in prima parte a lui 2009 politistii de frontiera sa primeasca cele mai performante echipamente SCOMAR: camerele de supraveghere la mare distanta. SCOMAR este un amalgam de sisteme clasice de comunicatii si monitorizare, computere, echipamente laser si optica. O noutate este si faptul ca fiecare dintre cele zece centre de supraveghere de la Marea Neagra este autonom din punctul de vedere al energiei, astfel ca eventualele caderi de tensiune nu vor influenta securitatea apelor teritoriale.

Pe langa avantajul tehnologic comparativ cu vechile echipamente, SCOMAR permite politistilor de frontiera schimbul online de date privind pozitia navelor si evolutia acestora cu sistemele echivalente ale marinei militare si ale autoritatilor civile responsabile cu navigatia maritima.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.