La slujba din ultima duminica, dreptcredinciosii adunati la Manastirea Voronet au avut parte de o surpriza. Maica Irina, stareta manastirii, a glasuit: „Astazi nu vom mai citi cuvantul de invatatura, fiindca traim o zi de adanca tristete… Curtea Constitutionala a respins legea de improprietarire cu paduri a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. IPS Pimen ne-a sfatuit, spre izbanda cauzei noastre, sa rostim un acatist pentru Maica Domnului. “Ca sa intelegem mai bine de ce trebuia intervenit cu un acatist in aceasta problema laica, trebuie sa stim ca, cu cateva zile inainte, o alta maica de la Voronet testa piata drujbelor, ceea ce ne face sa credem ca Dumnezeul aadurilor este cu totul de acord cu gestul Curtii Constitutionale.

Schimbarea la fata dupa fete

Maica E. de la Manastirea Voronet e acum batrina. Cred insa ca a fost batrina dintotdeauna. Daca o rogi sa-ti vorbeasca despre manastire, te ia peste picior, iti raspunde in doi peri si, daca esti la prima intilnire, poti crede ca ai nimerit-o in zi proasta, in care "ii ploua". Dar ei ii ploua mereu si se uita piezis, banuitoare si acra, la toti cei care, ca simpli credinciosi, calca "proprietatea privata" Voronet. Daca esti "cineva" sau cu "cineva", maica E. se lumineaza trecator si tine cu tot dinadinsul sa demonstreze ca e intelectuala, ca vorbeste limbi straine, cucerind VIP-ul. Daca VIP-ul e de la vreo televiziune, atunci, o data cu reflectoarele, se aprinde si chipul de bun samaritean al maicii. Cind filmarea inceteaza si VIP-ul dispare, credinciosii pot iar beneficia de ciuda universala a calugaritei.

Albastru metalizat de Voronet

Cind este la volan, maica E. pare coborita din filmele despre jandarmi cu Louis de Funes. Ride si glumeste cu preferata sa, maicuta G., mai tinara si mai vesela, de care pare de nedespartit. Luni, 9 mai 2005, maica E., luminata la chip, dadea tircoale interesata citorva automobile Logan expuse la magazinul Dacia din Cimpulung Moldovenesc. Ca doua muste mari, negre, asupra tentatiei, sefa si insotitoarea sporovaiau optimiste despre un albastru metalizat, armonizat pesemne cu albastrul de Voronet (care, nemetalizat fiind, e stiut, are probleme cu umezeala).

Ulei verde si padure uscata

Luni, 16 mai 2005, maica E. putea fi vazuta la magazinul "de specialitate" din Gura Humorului, tot luminata la chip - tehnica, bat-o vina! -, tirguind o drujba, o "huscvarna", nou-nouta si "ulei verde de motor" (care lungeste viata drujbei si o scurteaza pe cea a padurii). N-a pus mina, ci a facut semn "boy"-ului firmei, care a carat sculele la portbagajul unei Dacia Solenza, fara indoiala uzata moral pentru orice calugar de bun-simt care se respecta.

Acatiste de drujbiste

La slujba din ultima duminica, dreptcredinciosii adunati la Manastirea Voronet au avut parte de o surpriza. Maica Irina, stareta manastirii, a glasuit: "Astazi nu vom mai citi cuvintul de invatatura, fiindca traim o zi de adinca tristete… Curtea Constitutionala a respins legea de improprietarire cu paduri a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. |PS Pimen ne-a sfatuit, spre izbinda cauzei noastre, sa rostim un acatist pentru Maica Domnului." Tacuti si smeriti, credinciosii pareau ca impartasesc tristetea. La plecare, sub privirea blinda a lui Daniil Sihastrul, pictat la intrare, se putea auzi: "Nu le mai ajunge, dom’le. Masini 4x4, ospete peste ospete si uite, fiindca nu li s-a dat padurea, taie slujba ca cu drujba!".


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.