Consumatorii de droguri injectabile ar putea avea parte de servicii speciale, cum ar fi accesul gratuit la seringi sterile, prezervative si teste HIV sau accesul la tratamentul substitutiv cu metadona inclusiv prin farmaciile cu circuit deschis, printr-un program creat de ARAS si RHRN

Pentru ca destinatarii sa beneficieze de aceste facilitati, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Romanian Harm Reduction Network (RHRN), doua dintre cele mai mari organizatii care se ocupa de problemele consumatorilor de droguri, vor propune parteneriate cu institutiile care ar putea rezolva situatia acestora, printre care Colegiul Farmacistilor din Romania, ministerele Sanatatii, Educatiei, Muncii si Internelor, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, informeaza NewsIn.

"Ceea ce ne intereseaza in primul rand este reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile, adica raspandirea unor boli ca hepatita C si SIDA, supradozaj, sevraj sau excluziune sociala. Pentru aceasta vrem sa mobilizam penitenciarele, farmaciile si diferite insitutii aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cum ar fi Autoritatea de Sanatate Publica", a explicat, pentru NewsIn, directorul ARAS, Maria Georgescu.

ARAS si RHRN considera ca problema consumatorilor de droguri s-ar ameliora daca distributia de seringi sterile, prezervative si teste HIV s-ar face la o scara mai larga. Totodata propun solutii de consiliere, inclusiv in penitenciare, si tratament cu metadona.

"Daca ar apela la metadona, un medicament care contine substante similare heroinei, situatia dependentilor s-ar stabiliza. In primul rand ca ar lua pastilele la o anumita ora, gratuit, sau cu costuri minime, ar avea timp sa-si caute un loc de munca, sa se gandeasca la ei si ar disparea riscul infectarii cu HIV sau hepatita", precizeaza directorul executiv RHRN, Valentin Siminov.

In prezent, cele doua organizatii ofera astfel de servicii, dar la un nivel apreciat ca insuficient.
"Atat cat ne permit bugetele din proiecte, lucram cu persoane apartinand unor categorii dezavantajate, cum ar fi prostituatele si oamenii strazii si distribuim prezervative si seringi sterile. Sub acest pretext, oferim si consiliere. Daca ne-am duce la oameni sa le spunem direct sa se lase (de consumul de droguri, n.r.), nu am avea niciun rezultat. Dar daca, pe langa seringi, le vorbim despre cum sa reactioneze la supradozaj, cum sa-si protejeze partenerul sau cum sa se trateze cu metadona, avem mai multe sanse de reusita", mai spune directorul executiv RHRN.

Numai in Bucuresti exista peste 17.000 de consumatori de heroina depistati, iar specialistii estimeaza ca numarul lor real poate ajunge la 40.000.

Numarul clinicilor unde se poate face tratamentul de substitutie cu metadona este, insa, mult mai mic. "Sunt cateva sute de consumatori care au dreptul la tratament cu metadona in spitalele din Capitala, care sunt insa greu accesibile. Noi incercam sa introducem metadona, prin reteta, si in farmacii", afirma directorul ARAS.

Directorul ARAS atrage atentia asupra faptului ca, de la infiintarea Agentiei Nationale Antidrog (ANA), aflata in subordinea Ministerului Afecerilor Interne, Ministerul Sanatatii nu se mai implica in niciun fel in rezolvarea problemelor consumatorilor. "ANA trebuie sa se ocupe si de aspectele juridice si de sanatate, si de preventie, si de monitorizare. (...) este un hibrid si din cauza asta poate face greseli. In acest timp numarul consumatorilor creste, odata cu problemele conexe, cum ar fi raspandirea hepatitei C si SIDA", mai spune Maria Georgescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.