Cristoiu si CTP, critici de serviciu: Cum a fost transformat un succes intr-o tragedie

Serviciile n-au facut nimic, jurnalistii sositi din Irak sint suspecti, Basescu are simpatii securistice, democratia e in pericol, iar autoritatile n-au fost in stare sa faca rost de cauciuc pentru avionul Hercules care i-a adus in tara pe fostii ostatici. Toata aceasta ploaie de critici s-a revarsat ieri de pe ecranele televizoarelor, iar autorii lor sint Ion Cristoiu si Cristian Tudor Popescu. Plimbati de la un post la altul precum Sfintele moaste, au criticat de parca eliberarea jurnalistilor ar fi fost o nenorocire si nu un succes. Aceeasi analisti populau micile ecrane si in campania electorala, cu un discurs la fel de critic la adresa opozitiei, devenita acum putere. (Adriana Tomasevici)

Serviciile secrete. Chiar daca Statele Unite si Franta ne-au felicitat pentru modul in care a fost solutionata criza ostaticilor si presedintele Traian Basescu a apreciat performanta serviciilor, Ion Cristoriu si Cristian Tudor Popescu stiu mai bine decit CIA si MI6 ca structurile de siguranta au fost total depasite.

C. T. Popescu: "Parcursul autoritatilor romane de comportament in aceasta perioada nu a aratat deloc ca ele ar fi fost avizate pina la a fi montat ele treaba. Dimpotriva, au aratat de fiecare data depasite de situatie, incapacitate de a controla si comunicational, si operational, declaratii de la bizar pina la infiorator, si asa mai departe". (Editie speciala, TVR)
Ion Cristoiu: "Domnul Traian Basescu a spus ca a fost o operatiune 100% romaneasca. (...) Asta inseamna ca si serviciile secrete occidentale, in ideea ca il vor lua pe domnul Timofte sau pe domnul Fulga in fruntea lor, pentru ca mai buni sefi de servicii secrete au fost ei". (Editie speciala, TVR)
C. T. Popescu: "Incep si eu punind o intrebare: daca bani nu s-au dat, daca politica externa nu s-a negociat, atunci pe ce baza le-au dat drumul rapitorii jurnalistilor romani? Scotind din discutie ipoteza foarte plauzibila a unei tranzactii mijlocite strins de catre arabi, atit din Irak, cit si din Romania, de catre musulmani. Altfel pe ce baza, pe baza farmecului personal, a puterii de convingere, a serviciilor secrete romanesti, a invocarii Fecioarei Maria, cum au facut-o la un moment dat, a lui Allah? Pe ce baza? Ca nu are nici o logica". (Editie speciala, TVR)

Fostii ostatici sint suspecti

Salvarea ziaristilor nu e chiar salvare daca fostii ostatici au un comportament ciudat, cred cei doi ziaristi. Ca doar in ultimele 56 de zile au stat undeva la plaja, nu prizonierii unui grup care ar fi putut sa recurga la executie pentru a-si demonstra fidelitatea fata de cauza islamismului fundamentalist.
Fostul redactor-sef de la "Adevarul" incrimineaza faptul ca Ohanesian a incheiat un contract de publicitate cu Omar Hayssam, chiar daca ziarul pe care l-a condus a beneficiat de contracte controversate si era patronat, din umbra, de un alt om de afaceri de origine araba, Fatih Taher.
C. T. Popescu: "Ceea ce stiu eu este ca, si aceste lucruri pot fi contrazise chiar de domnul Ovidiu Ohanesian, slava Domnului ca este viu si poate sa spuna exact cum stau lucrurile. Deci ceea ce stiu este ca dinsul, chiar la ziarul "Romania libera" a venit cu niste publicitate din partea domnului Hayssam pe care-l cunostea foarte bine si ca a incasat chiar comision, plasind acele materiale publicitare in ziar, ceea ce nu era ilegal. Dar avea aceasta relatie cu domnul Hayssam. Daca nu este asa nu este asa, insa sint gata oricind sa ma inclin in fata a ceea ce va spune domnul Ohanesian". ("Nasul")

C. T. Popescu: "In legatura cu cei trei colegi ai nostri, cred ca altceva e important, atitudinea lor, care tine la urma urmei tot de noi, de presa. (...) Atitudinea lor mi s-a parut ciudata, nu poti sa vii pe aeroport si avem in aceste poze, pe care le avem aici in studio, cu miinile pe sus, toti trei cu presedintele Traian Basescu". (Editie speciala)
C. T. Popescu: "Mie mi s-ar fi parut normal ca, dupa ce am facut ce am facut, sa nu ridicam miinile in aer in semnul victoriei, nu ma comportam ca o vedeta catre public. Nu. Veneam cu capul in pamint, ma duceam spre parinti, ma intilneam cu prietenii, plecam de acolo fara sa ma dau vedeta, pentru ca nu aveam nici un motiv. ("Nasul")

Dr. Florin Tudose: "S-au comportat normal"

In opinia psihiatrilor si psihologilor, cei trei ziaristi s-au comportat firesc la sosirea in tara, au avut reactii naturale. "Toti au avut reactii absolut normale. Sorin Miscoci, care a fost cel mai amenintat dintre toti, era exuberant, expansiv. Marie-Jeanne s-a comportat asa cum o face de obicei. Mai retinut era Ovidiu Ohanesian, dar nici acesta nu era distrus psihic", a declarat psihiatrul Florin Tudose, de la Spitalul Universitar Bucuresti. Dr. Tudose s-a aratat totodata indignat de "reactia unor jurnalisti romani, lideri de opinie", care pareau surprinsi de faptul ca jurnalistii erau bine: "Pacat ca au incercat sa creeze din nou o stare de tensiune. Nu era cazul". (Mihaela Naftanaila)

Replici istorice

Cristoiu: "Stiti care va fi prima intrebare pusa de toti jurnalistii lui Marie-Jeanne Ion? Va fi pusa sa exerseze intr-un minut, uitindu-se in alta parte, sa transmita un SMS".
"Pina la proba contrarie nu avem dovada ca Mile Carpenisan a spus prostii. Nu avem dovada". (Jurnalistul Mile Carpenisan de la Antena 1 anuntase eliberarea jurnalistilor inca de acum doua saptamini si apoi a pretins ca presupusa rapire e de fapt o inscenare - n.r.).
C. T. Popescu: "Nu am fost in stare sa asiguram un cauciuc la avion care sa nu se sparga. Avionul acesta putea sa ia foc pe pista. Dupa ce au scapat din miinile rapitorilor din Irak puteau sa sfirseasca pe aeroport" ("Nasul")
Ion Cristoiu: "Vreau sa atrag atentia domnului Traian Basescu ca spun adevar de viata, viata nu suporta atita succes! E o chestiune tipica, din carti o stiu, e un moment in care a avut prea multe succese, daca as fi in locul sau, un sfat omenesc, mi-as programa un esec! Vorbesc serios". ("Nasul")

"Un incident minor"

Pana de cauciuc survenita luni, in timpul aterizarii aeronavei Hercules "nu a fost de natura sa puna in pericol siguranta incarcaturii aeronavei", a declarat Cristinel Ghiga, purtatorul de cuvint al Mininisterului Apararii Nationale (MApN). Potrivit oficialului MApN, a fost vorba de o "pura intimplare, un incident minor care poate aparea oricind, avind in vedere ca este un avion care actioneaza si in teatre de operatii si care, tocmai din acest motiv, este pregatit sa faca fata situatiilor celor mai dificile".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.