Cei 115 jandarmi romani trimisi in Kosovo, care incepand de miercuri actioneaza in cadrul misiunii EULEX, urmeaza sa se mute in baza de la Kosovska Mitrovita, unde se vor integra unei structuri conduse de Franta, informeaza un comunicat.

In prezent, jandarmii romani raman dislocati tot in baza de la Peja (Peci) din nord-vestul Kosovo, mutarea la Kosovska Mitrovita - enclava sarba unde exista un focar de tensiune - urmand sa aiba loc "la o data ulterioara", care nu este precizata de Jandarmeria romana.

Potrivit Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, incepand cu data de 10 decembrie, Detasamentul de Misiuni Internationale al Jandarmeriei Romane dislocat in Kosovo executa misiuni si se subordoneaza operational Uniunii Europene, in cadrul misiunii EULEX Kosovo, dupa realizarea transferului de responsabilitate intre ONU si UE.

Un prim contingent al misiunii europene de politie si justitie din Kosovo (EULEX) a fost desfasurat marti dimineata fara incidente in nordul Kosovo, locuit in majoritate de sarbi, mult timp ostili misiunii europene.
Europenii decisesera sa instituie misiunea in februarie, dar trecerea sa la faza operationala, prevazuta initial pentru luna iunie, a fost amanata de mai multe ori din cauza opozitiei Serbiei, ceea ce a dat nastere unor indelungate si dificile negocieri diplomatice. Sarbii din Kosovo au renuntat la opozitia lor fata de EULEX in ultimele zile, dupa ce desfasurarea misiunii europene a primit aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, in 26 noiembrie, asa cum cerea Belgradul. Serbia considera in continuare Kosovo drept provincia sa si contesta la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) legalitatea proclamarii independentei teritoriului sau.

Romania este printre putinele state UE care nu au recunoscut independenta Kosovo, declarata la 17 februarie, dar participa la misiunea trimisa de Uniunea Europeana pentru a asista Kosovo in primii sai pasi pe calea independentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.