Fototeca online a comunismului romanesc, cea mai mare baza de date gratuita din Romania, este accesibila de astazi pe site-ul Arhivelor Nationale ale Romaniei (ANR) si pe cel al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), cu peste 1.500 de fotografii din perioada 1945-1989.

Potrivit reprezentantilor IICCR, numarul fotografiilor disponibile in fototeca va fi extins pana la 10.000. Fotografiile provin din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist si din alte fonduri ale institutiilor statului communist, informeaza NewsIn.

Site-urile pe care este disponibila fototeca online a comunismului romanesc sunt www.arhivelenationale.ro si www.crimelecomunismului.ro.

"Prin lansarea bazei de date online, fotografiile pot fi accesate in mod direct si mult mai usor decat din arhivele fostei securitati. Cu acest proiect am deschis usa catre bucataria puterii. Ratiunea pentru care am pornit acest proiect a fost faptul ca cea mai buna cale de conservare a unui document este sa il publici", a specificat Marius Oprea, presedintele IICCR.

Fotografiile reprezinta diferite evenimente din timpul regimului comunist, precum intrarea Armatei Rosii in Bucuresti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele in strainatate ale liderilor comunisti, momente din viata personala a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu, vizitele oficiale din tara, congresele partidului, reuniunile culturale, liderii PCR in diferite ipostaze, nomenclatura de partid, lucrari ale dictatorilor, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice. Printre fotografii se afla si instantanee cu Ion Iliescu, alaturi de Nicolae si Elena Ceausescu, in timpul unei vizite a celor doi in Moldova.

"Bugetul alocat de ANR pentru acest proiect este zero lei, deoarece bugetul Arhivelor, calculat la inceputul anului, nu ne-a permis sa dam niciun ban. Colaborarea cu IICCR era necesara, pentru ca motorul de cautare a costat ceva", a declarat, referitor la bugetul proiectului, directorul ANR, Dorin Dobrincu.

Proiectul fototecii a fost demarat ca urmare a unui interes tot mai mare din partea publicului privind regimul comunist din Romania, dar si din cauza inaccesibilitatii surselor fotografice din perioada respectiva. Proiectul, care a devenit posibil dupa deschiderea totala a materialului documentar al comunismului romanesc, in iulie 2007, a fost initiat de ANR si IICCR, printr-un protocol de colaborare semnat pe 14 noiembrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.