Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, joi, trimiterea in judecata a cinci persoane in legatura cu inselarea unor firme de leasing cu sume de peste 4 milioane de euro, potrivit unui comunicat al DNA.

Persoanele trimise in judecata sunt Sorinel Branza, Dora Oglinda si Gabriel Mohanu, toti in stare de arest preventiv, si Vasile Catalin Alaciu (asociat unic si administrator al S.C. RAT COMPANY S.R.L. Baia Mare), toti acuzati de initiere si constituire a unui grup infractional organizat in scopul comiterii infractiunii de inselaciune si obtinerii directe de beneficii financiare si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. De asemenea, a fost deferit justitiei Filimon Ionel Matei, in stare de arest preventiv, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat in scopul comiterii infractiunii de inselaciune si obtinerii directe de beneficii financiare si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au solicitat tragerea la raspundere penala a persoanei juridice SC RAT COMPANY SRL, judet Maramures, localitatea Baia Mare pentru infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, se arata in comunicat, potrivit NewsIn.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, prin constituirea unui grup infractional organizat, in perioada februarie 2007 – septembrie 2008, persoanele acuzate au indus in eroare mai multe societati de leasing cu privire la existenta bunurilor ce urmau a fi livrate prin crearea aparentei existentei utilajelor. In aceasta modalitate, au fost incheiate 25 de contracte de leasing avand ca obiect finantarea achizitionarii unui numar de 28 de utilaje.

La data de 12 februarie 2007, arata procurorii, Vasile Alaciu a devenit asociat unic si administrator al S.C. RAT COMPANY S.R.L. Baia Mare, obiectul principal de activitate fiind „activitatile de inchiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii”. Aceasta firma a fost controlata de la inceput si de catre Sorinel Brinza , Dora Oglinda, Gabriel Mohanu care, impreuna cu Alaciu, au constituit un grup infractional organizat cu structura si atributii bine determinate in scopul comiterii infractiunii de inselaciune.

Activitatile desfasurate de catre Alaciu, precizeaza comunicatul, au fost coordonate de catre Brinza, Mohanu si Dora Oglinda, acesta fiind folosit pentru activitati de secretariat si pentru semnarea diferitelor documente financiar-contabile si bancare ale societatii, potrivit calitatii acestuia, precum si la incheierea de diverse contracte in numele societatii. Motivul principal pentru care a „indeplinit” astfel de sarcini a fost faptul ca nu avea antecedente penale, prezentand astfel credibilitate in relatiile cu firmele inselate.

Concret, sustin procurorii, activitatea SC RAT COMPANY SRL Baia Mare a fost aparenta vanzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare) catre diverse societati comerciale, prin obtinerea unor finantari de tip leasing de la societatile de specialitate inselate. Cumparatorii unor astfel de bunuri erau societati comerciale private, care achitau marfurile prin contracte de leasing incheiate cu firmele de profil. In realitate, reprezentantii legali ai firmelor "beneficiare" actionau in intelegere cu inculpatii, societatile finantatoare fiind induse in eroare cu privire la existenta bunurilor achizitionate. Reprezentantilor firmelor de leasing le era prezentat acelasi utilaj de mai multe ori, intr-un cadru tip "show-room", fiind inlocuite doar placutele cu datele de identificare ale bunului.

In acest context, Filimon Matei Ionel a aderat la acest grup infractional in rolul de "beneficiar" al unui contract de leaing pentru un utilaj inexistent, avand si rolul de a intermedia incheierea unor astfel de contracte pentru alte societati „beneficiare” ale unor contracte de leasing cu utilaje fictive.

In aceasta modalitate, mentioneaza comunicatul, inculpatii au creat un prejudiciu in valoare totala de 14.678.646,63 de lei (echivalentul a 4.036.480 de euro). In vederea recuperarii acestui prejudiciu, s-a instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani (in lei si valuta) ale Dorei Oglinda si Sorinel Brinza, fiind indisponibilizate si unele sume de bani aflate in contul SC RAT COMPANY SRL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.