Capii unei importante retele de hoti de titei din conductele CONPET, care tranziteaza nu mai putin de cinci judete, au fost retinuti, ieri-noapte, in urma unei operatiuni speciale a DGA si DGIPI.

Gruparea, care actiona pe raza judetelor Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Dambovita si Prahova, sustragea noaptea titei nerafinat, pe care il incarca in cisterne cu numere de inmatriculare false. Suspectii transportau petrolul in mai multe locatii din judetul Prahova, apartinand liderului retelei, unde era rafinat prin metode rudimentare si vandut apoi, prin intermediul unor firme, drept combustibil petrolier. Printre cei retinuti in urma perchezitiilor si informatiilor operative se afla si un subofiter de jandarmi care, culmea, era insarcinat cu paza conductelor. Au avut loc, ieri-dimineata, 23 de descinderi, prilej cu care anchetatorii au ridicat din „cuiburile” retelei sume importante de bani, precum si armament de razboi.

Fenomenul sustragerii de titei din conductele companiilor nationale de transport a incaput in mana structurilor mafiote. Daca in urma cu cativa ani conductele de petrol erau perforate de taranii certati cu legea doar pentru a folosi titeiul pentru incalzirea caselor pe timp de iarna, in prezent, furtul „aurului negru” a ajuns sa fie dirijat de structuri mafiote extrem de bine puse la punct tehnologic si inzestrate cu adevarate arsenaluri de armament, care au reusit sa atraga de partea lor si membrii din Jandarmerie. Ultima actiune a autoritatilor a scos la lumina cazul incredibil al unei retele formate initial din douazeci de persoane care au pus in practica un sistem ingenios de sustragere a titeiului din conductele CONPET. Totul a iesit la lumina cu ajutorul unui jandarm, seful unei patrule specializate pe paza de conducte de titei. La inceputul lunii august, acesta a primit suma de 4.010 lei din partea a trei membri din retea pentru ca acesta sa le inlesneasca accesul ilegal la reteaua CONPET pentru furtul de titei. Acesta a sesizat Directia Generala Antifrauda (DGA) in legatura cu tentativa de mituire, institutia demarand o serie de cercetari alaturi de mai multi procurori de la Parchetul Bucuresti, de ofiteri din cadrul DGIPI. S-a ajuns pana intr-acolo, incat toate operatiunile clandestine au fost monitorizate chiar din aer cu ajutorul aviatiei Ministerului de Interne.

Cercetarile au dus la concluzia ca structura mafiota era condusa de prahoveanul Ion Dinu, patronul mai multor societati comerciale. Acesta era ajutat direct de Marian Tinca, angajat ca subofiter in cadrul Jandarmeriei, dar si de alti doi „locotenenti”, Sever Marius Pestisor si Geon Spira. Acestia coordonau saptesprezece persoane, cu ajutorul carora au participat la o serie intreaga de actiuni de sustragere de petrol din conductele CONPET aflate pe raza judetelor Calarasi, Ilfov si Prahova.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.