Zeci de tineri descopera acum, la 18-19 ani, ca sunt infectati cu HIV. Victime ale sistemului sanitar comunist, ei s-au contaminat cu acest virus in primii ani de viata, cand au avut ghinionul sa aiba nevoie de asistenta medicala.

Marilena Boaru rasuceste intre degete un elastic de par, iar lacrimile i se rostogolesc navalnic, innodandu-se in barba. Povestea Larisei, singura ei copila, se scurge lin, prin plansul mamei care a fost nevoita sa indure chinul copilei de 19 ani care s-a stins intr-un spital din Iasi, doar cu trei luni in urma. Era bolnava de SIDA. "Doamne, cum nu am stiut… Ii ieseau in ultimii ani niste bube pe corp, am fost chiar la Sectia dermato si mi-a dat niste unguente, cine sa se gandeasca ca e bolnava de asa ceva. A ramas insarcinata cu un baiat din vecini si sarcina i-a declansat boala. Asa mi-au spus medicii la spitalul din Iasi. Ea, saraca, era bolnava de multi ani, chiar de cand am adus-o din maternitate, dar nu am stiut. Era la sfarsitul anului 1988, am avut probleme la nastere, i-au facut o transfuzie, asa cum era pe atunci, si medicii spun ca atunci a fost infectata.

Numai ce m-am trezit pe la 4 luni de sarcina ca rau si rau, nu putea sta pe fund, am chemat salvarea intr-o seara si au dus-o la Iasi. Acolo am aflat cumplita veste. A cazut ca trasnetul", povesteste mama Larisei. Plansul ei este un amestec de vinovatie, regrete si dor cumplit. Larisa era studenta in anul intai la Drept. Avea vise, aspiratii, avea de aratat lumii cum poate sa reuseasca ca mama singura. Nu a mai reusit. Dupa doua luni de chin, copilasul s-a stins primul. "Era infectat si el. Au operat-o, iar cind s-a trezit a deschis ochii si m-a intrebat unde este burta ei si am zis ca va fi bine. Atunci a cazut intr-o coma profunda si au tinut-o la aparate", isi aminteste mama fetei. In zadar au incercat sa o convinga medicii ca este in moarte cerebrala, ca nu mai are cine coordona organismul pentru ca neurologic este moarta. "Am tras de aparatul ala ca voia sa-l inchida.

Cum sa-l inchida? Ea respira. Am sperat sa se trezeasca, sa-i mai spun o data macar ce mult o iubesc, sa-i spun ca imi pare rau ca am adus-o pe lume intr-o societate care nu garanteaza sanatatea, siguranta, dar nu s-a mai trezit. Am avut lacrimi fierbinti, mari de tot, am implorat Cerul cu pamantul. M-a luat medicul intr-o garda si mi-a tipat ca imi bat joc de fata, de ce nu-i las sa opreasca aparatele. S-a stins singura, inima a cedat intr-o vineri dupa-masa, dar cel putin nu am inchis eu aparatele", spune mama Larisei printre suspine. Au ingropat-o in rochie de mireasa si au spus cunoscutilor ca avusese un chist mare si ca operatia nu a reusit. Adevarul nu facea bine nimanui. "Toata lumea intreba ce a avut? Cum sa spun ca avea SIDA, ca nu ma credea ca a luat din maternitate. Lumea e rea. Sa lasam memoria ei nestirbita, ca nu a fost vinovata", a mai spus femeia care nu-si mai gaseste linistea.

Subtipul F al virusului, specific romanesc

Copiii infectati in spitale, de la nastere pana la varsta de 3 ani, in perioada ’88-’92, prin utilizarea incorecta a instrumentarului medical, sunt cunoscuti in strainatate sub numele de "fenomenul romanesc". "Este o epidemie specifica Romaniei, nu s-a mai vazut si in alte tari. Primele cazuri au aparut in Constanta, Giurgiu, Bucuresti, dar apoi s-au constatat in toata Romania", spun medicii botosaneni. Subtipul F al virusului HIV intalnit in cazurile din Romania mai este recunoscut doar in Brazilia si Africa Centrala. Acest subtip al virusului le-a dat copiilor viata lunga, dar i-a lasat sa traiasca doar in prezent. "Sunt o generatie care a ramas intr-o bula a timpului, s-au trezit bolnavi si acum ce sa faca? Lupta crezand ca vor face fata, ca se va gasi un leac, ceva care sa le salveze viata", a spus Marius Curelariu de la Asociatia "Tereza" din Botosani care vine in sprijinul celor infectati cu HIV.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Botosani au declarat ca numarul bolnavilor diagnosticati, in acest an, cu virusul HIV/SIDA a ajuns la 12 noi cazuri, doar in acest judet. Printre aceste cazuri sunt persoane nascute in 1989, dar care au fost diagnosticate cu aceasta boala abia in acest an. "Numarul total de cazuri luate in evidenta in acest an este 12. Avem depistate cazuri noi de imbolnavire. Sunt persoane nascute in anul 1989 si banuim ca s-ar fi putut contamina atunci iar pana acum nu s-au prezentat sa faca un test ca sa-si descopere boala, insa au fost si cazuri de contaminare prin sex neprotejat", a precizat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Botosani, Ecaterina Chihaia. Pacientii cu HIV/SIDA sunt luati in evidentele scriptice ale ASP, ei beneficiind de mai multe drepturi. Potrivit directorului ASP, acestia beneficiaza de consiliere, tratament gratuit si de o monitorizare a bolii. Factorul principal care a dus la raspandirea acestui fenomen il constituie lipsa cunostintelor despre modalitatile de transmitere HIV/SIDA, sustin psihologii specializati in consiliere HIV.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.