Avocatul lui Marin Cioroianu a facut recurs la Completul de 9 judecatori al ICCJ, dupa ce magistratii instantei supreme au respins sesizarea CCR cu o exceptie invocata, marti, in cadrul recursului impotriva deciziei Curtii de Apel Targu Mures, de confirmare a mandatului international de arestare

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care au judecat marti primul termen al recursului facut de Marin Cioroianu impotriva deciziei Curtii de Apel Targu Mures, au respins sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie pe articole din Legea 302/2004, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Marin Cioroianu a declarat recurs, care va fi judecat de Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Totodata, magistratii au fixat, marti, termenul de 17 decembrie, pentru continuarea judecarii recursului privind confirmarea mandatului de arestare, in cazul in care si Completului de 9 judecatori va respinge sesizarea Curtii Constitutionale.

Avocatul romanului acuzat de implicare in uciderea fiului cel mare al presedintelui Ciadului a sustinut, marti, in fata magistratilor instantei supreme, ca viata lui Cioroianu ar fi periclitata daca ar fi extradat autoritatilor franceze, invocand si o exceptie de neconstitutionalitate in acest sens.

"Daca ar fi predat autoritatilor franceze, viata lui Cioroianu ar fi pusa in pericol", a sustinut avocatul Adrian Georgescu, explicand ca Cioroianu a demascat o politista apartinand autoritatilor franceze, care lucra sub acoperire, ca secretara, la o firma de avocatura detinuta de un avocat apreciat in Franta, cu care romanul se cunostea.

Totodata, avocatul a invocat neconstitutionalitatea mai multor articole din Legea 302/2004, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, pe motiv ca acestea ar ingradi competenta judecatorului national.

Aparatorul lui Cioroianu a explicat ca judecatorul national nu poate lua decat "o simpla declaratie de la inculpat", fara a avea posibilitatea de a verifica probele care stau la baza mandatului international de arestare sau temeiurile extradarii. Avocatul a mai sustinut faptul ca, prin articolele criticate, Legea 302/2004 incalca drepturile clientului sau si-l discrimineaza in comparatie cu alte persoane invinuite intr-o cauza. Spre finalul sustinerii exceptiei de neconstitutionalitate, avocatul a incercat sa demonstreze si nesinceritatea autoritatilor franceze in ceea ce priveste cooperarea in aceasta cauza.

Procurorul a pus concluzii de respingere a exceptiei, iar magistratii au fost de acord.

La iesirea din sala de judecata, avocatul Adrian Georgescu a declarat ca este vorba despre o razbunare a politiei franceze fata de prietenia pe care Marion Cioroianu o are cu avocati si oameni politici din Franta. De asemenea, el a precizat ca avocatul in firma caruia ar fi fost infiltrata politista, Karim Achoiu, a fost victima unei tentative de asasinat la scurt timp dupa demascarea falsei secretare. "De aceea, se teme Cioroianu pentru viata lui, ii este frica sa nu i se intample la fel daca va fi extradat", a mai declarat avocatul.

In ceea ce priveste recoltarea probelor de ADN care au dus la identificarea si punerea sub acuzatie a romanului, Marin Cioroianu a declarat ca ceasul gasit la locul asasinatului, pe care s-au gasit urme de ADN identic cu al sau, nu ii apartinea, potrivit actelor depuse la dosarul aflat la instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat marti primul termen al recursului facut de Marin Cioroianu, suspectat de implicare in asasinarea fiului cel mare al presedintelui Ciadului, romanul contestand decizia Curtii de Apel Targu Mures de confirmare a mandatul sau international de arestare.

Romanul suspectat de implicare in asasinarea fiului presedintelui Ciadului este tinut in conditii de maxima securitate in arestul IPJ Harghita, politistii afirmand ca, in momentul retinerii, Marin Cioroianu avea ascuns in gheata un pistol cu cartus pe teava, pe care intentiona sa-l foloseasca.

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Harghita, comisarul sef Sandu Radu Moldovan, a declarat pe 29 noiembrie ca acesta este cazul cu cel mai crescut risc cu care s-a confruntat pana in prezent. "Marin Cioroianu este cel mai periculos infractor pe care l-am avut. Cand a fost retinut avea un pistol in gheata cu cartus pe teava, pe care intentiona sa il foloseasca", a spus Moldovan.

Pe 27 noiembrie, Marin Cioroianu a fost dus la Curtea de Apel Targu Mures, pentru ca mandatul sau international de arestare sa fie confirmat de instanta, insa ambele parti, suspectul si Parchetul, au declarat recurs, care urmeaza sa fie judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "L-am transportat la Targu Mures, apoi marti il ducem la Bucuresti, la Inalta Curte”, a mai spus comisarul sef Sandu Moldovan. Seful Politiei a adaugat ca politistii francezi asteapta decizia privind extradarea suspectului.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Dusa, a confirmat, pe 29 noiembrie, ca dosarul barbatului retinut ca suspect in uciderea fiului presedintelui Ciadului este la Mures. "Pe numele lui a fost emis un mandat international de arestare, care, conform procedurii, trebuie confirmat de Parchet, in acest caz de Curtea de Apel Targu Mures, localitatea din Harghita unde a fost retinut fiind in aria de competenta. Joi dimineata, dosarul a fost analizat, insa ambele parti, suspectul si Parchetul, au declarat recurs. Acesta urmeaza sa fie judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, probabil marti”, a declarat Dusa.

Comisia rogatorie in acest caz este la Craiova, deoarece suspectul are domiciliul in judetul Dolj. "Este foarte complicat. Este din comuna Goicea, judetul Dolj, a fost prins in localitatea Sansimion, de langa statiunea Tusnad Bai, este judecat la Targu Mures si Bucuresti, iar comisia rogatorie e la Craiova. Asta este”, a precizat seful IPJ Harghita.

Moldovan a adaugat ca barbatul lucra ca muncitor in constructii, insa seful de post din Sansimion a observat ca ceva nu este in regula cu el, mai ales ca se aflase ca are si pistol.

Potrivit anchetatorilor, Marin Cioroianu ar prefera sa fie acuzat de infractiunea savarsita in Romania, port ilegal de arme, decat sa fie extradat in Franta.

Brahim Deby, in varsta de 27 de ani, fiul cel mare al presedintelui Ciadului, a fost gasit mort in dimineata zilei de 2 iulie 2007 in parcarea imobilului in care locuia in Courbevoie (Hauts-de-Seine). Tanarul ar fi fost victima unei "ambuscade", mai multi barbati cu cagule, care s-au dat drept politisti, imobilizandu-l la pamant.

Presa franceza a scris ca s-a folosit si un pistol de tip Taser, pentru socuri electrice. Agresorii, care au fost surprinsi de camerele de supraveghere in timp ce il urmareau pe Deby, au vrut sa obtina cheile apartamentului sau, pe care, de altfel, l-au devastat, parand sa caute ceva anume.

Autopsia a stabilit, potrivit presei franceze, ca moartea lui Deby a survenit ca urmare a asfixierii cu praful provenind de la un extinctor gasit alaturi de cadavru. Victima mai avea o plaga la cap, despre care nu se stie cum a fost provocata, dar politistii au spus ca nu avea legatura cu decesul tanarului.

Brahim Deby era cunoscut justitiei franceze. In 2006, el fusese condamnat la sase ani inchisoare cu suspendare pentru port ilegal de arma si posesie de stupefiante. Ancheta din Franta s-a concentrat intr-o prima etapa asupra anturajului sau si a cunostintelor lui Deby, privilegiind ipoteza unei "afaceri de drept comun", legata de "activitatile, fara indoiala infractionale", ale victimei.

Patru barbati arestati saptamana trecuta in Franta in acheta asupra mortii fiului presedintelui Ciadului, in care a fost arestat si un roman, au fost inculpati pentru crima si plasati in arest preventiv, au anuntat sambata surse judiciare franceze, citate de AFP.

Judecatorul de instructie a decis inculparea celor patru pentru "crima in banda organizata si furt armat in banda organizata", a declarat Philippe Courroye, procurorul din suburbia pariziana Nanterre. Inculpatii se afla in patru penitenciare diferite, "avand in vedere natura faptelor si versiunile lor diferite: doi isi recunosc participarea, unul o contesta, iar altul nu spune nimic", a adaugat el. Inculpatii au varste cuprinde intre 26 si 29 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.