Plumbul din aripile dezvoltarii Romaniei are un nume: CORUPTIE. De la elevii si studentii care copiaza la examene pana la gradatiile de merit oferite de catre cetateni politicienilor corupti, totul pare viciat. Suntem ametiti cu buna-stiinta in hatisurile administrative, ale justitiei si ale politiei. Dansul solitar al DNA si ANI este ineficient. Obosim prematur in lupta cu propriile noastre vicii.

Nici organizatiile neguvernamentale din coalitia "Romania curata" nu reusesc sa culeaga roadele atator semnale trase printre decidentii politici. Initiativele Freedom House, ale Societatii Academice din Romania, ale Centrului pentru Jurnalism Independent, ale Grupului pentru Dialog Social, ale Transparency International Romania sau cele ale Academiei de Advocacy sunt laudabile de altfel pentru energia lor inepuizabila, dar insuficiente.

Organizatia Natiunilor Unite ne "obliga", de cinci ani incoace, ca pe 9 decembrie sa ne amintim ca trebuie sa ne asumam batalia pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivel individual. Buna guvernare nu poate deveni o realitate fara asumarea principiilor etice, a transparentei si a responsabilitatii propriilor actiuni. Nu sunt nici trucuri, nici vorbe perfide. Sunt valorile asupra carora ar trebui noi, fiecare individ in parte, sa veghem vigilenti. Or noi, romanii, ce facem?Suntem incarcati de revolta, daca suntem, si atat.

Ridicam in continuare din umeri si platim spaga la fiecare pas. Deh, trebuie sa ne rezolvam rapid problemele. Cand vom spune GATA? Nu mai vreau sa platesc spaga! Crezi ca mai e cineva care nu ia spaga? Crezi ca vei ajunge sa iei si tu? Nu cred in solutii minune, dar sunt convinsa ca ne putem informa.

Vezi, de pilda, recomandarile lansate cu ocazia ultimei evaluari a Indicelui de Perceptie a Coruptiei in Romania (2008) sau ghidurile adresate cetatenilor pentru gestionarea eficienta a relatiei cu administratia publica locala si centrala, cu scoala, cu justitia, cu aplicarea corecta a legii fondului funciar si al dreptului de proprietate. Sunt convinsa ca putem discuta despre caile de solutionare, ca putem spune: EU NU!

Mita nu este deloc straina nici industriilor. Companiile cu cea mai mare inclinatie de a da mita reprezentantilor statului, conform unui clasament publicat recent de catre Transparency International, sunt cele active in sectorul public si al constructiilor, imobiliare si dezvoltarea de proprietati, petrol si gaze, industrie grea si minerit. Cele mai „curate” sectoare, pe de alta parte, sunt cele din domeniile tehnologiei informatiei, pescuit, finante si banci.

Cred ca ne putem asuma rolul de avertizori de integritate la toate nivelurile. Haideti sa renuntam la cinismul si egoismul nostru si sa spunem cu TOTII raspicat: EU NU PLATESC SPAGA!


Despre autor:

blog.fabricadebani.ro

Sursa: blog.fabricadebani.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.