Premiul “Dimitrie Cantemir” va fi oferit anul acesta, preotului Boian Alexandrovici, protopop de Dacia Ripensis, in semn de apreciere a angajamentului sau constant in vederea pastrarii si afirmarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor din Serbia de nord-est.

Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni a instituit in anul 2006 Premiul “Dimitrie Cantemir”, care este acordat anual unei personalitati din cadrul comunitatilor romanesti din afara granitelor pentru activitatea deosebita de promovare a identitatii nationale, lingvistice, culturale si religioase romanesti.

In acest an, Premiul “Dimitrie Cantemir” va fi oferit preotului Boian Alexandrovici, protopop de Dacia Ripensis, in semn de apreciere a angajamentului sau constant in vederea pastrarii si afirmarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor din Serbia de nord-est. Premiul va fi conferit in data de 8 decembrie 2008, de catre Mihai Gheorghiu, secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, in cadrul editiei a VII-a a Galei Premiilor TVR International.

Parintele Boian Alexandrovici este fondatorul bisericii de la Malainita, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane. Biserica de la Malainita este, in prezent, unicul locas de cult din Valea Timocului in care serviciul religios se desfasoara in limba romana, un simbol al afirmarii identitatii culturale, lingvistice si religioase a romanilor din Serbia de nord-est.

In anul 2006, Premiul “Dimitrie Cantemir” a fost decernat, in cadrul Conferintei Comunitatilor Romanesti din Europa, doamnei Monica Lovinescu. In anul 2007, premiul a fost oferit domnului Dorin Chirtoaca, primarul municipiului Chisinau, cu ocazia Galei Premiilor TVR International.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.