Actorul spune ca s-a ferit de boemie si si-a tratat profesia cu eleganta, invatand mereu de la dramaturgi, cronicari, machiori, sufleori. Radu Beligan sarbatoreste implinirea varstei de 90 de ani pe scena, alaturi de public si de colegi, carora le va istorisi povesti despre cariera sa de 70 de ani in teatru.

S-a nascut pe 14 decembrie 1918, in satul Galbeni, judetul Bacau. A obtinut zeci de premii de-a lungul impresionantei sale activitati in teatru si in film.

„Marea izbanda a indelungatei mele vieti este ca mi-am pastrat pana azi starea de elev. Aceasta filosofie de viata ar fi benefica si la scara vietii sociale.

Caci marea batalie in societatea in care traim nu se da intre bine si rau, ci intre inteligenta si prostie. Iar fortele prostiei sunt dementiale si se inghesuie zilnic in sticla televizoarelor.

Tristan Bernard obisnuia sa spuna: «Ignoranta face progrese»“, se destainuia Radu Beligan la primul spectacol-confesiune din luna martie a acestui an, eveniment care a marcat intoarcerea sa pe scena Teatrului National Bucuresti, dupa ce a suferit un accident in noiembrie 2007.

A invatat actorie pandind dupa cortina

Beligan spune ca arta actorului nu se poate invata numai la scoala.

„De aici, se pot deprinde unele legi generale, reguli tehnice, dar misterul creatiei il poti descoperi doar singur, foarte greu si de-a lungul multor ani. Uneori, ajungand chiar un mare maestru, descoperi cu stupoare ca nu stii tot, ca mai exista zone misterioase pe care inca nu le-ai descifrat”.

Cea mai importanta este panda la Arlechin, e de parere artistul.

„Langa pupitrul cortinierului e un mic spatiu de unde poti urmari spectacolul. Acolo eram noi, nelipsiti, sorbind ca un burete tot ce faceau marii artisti”, completeaza Beligan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.