Reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania (AVRM) au dat in judecata Parchetul General dar si pe procurorul militar Dan Voinea, cerand daune morale in valoare de 4 milioane de euro pentru tergiversarea dosarelor mineriadelor, a declarat presedintele AVRM, Viorel Ene.

Procurorul militar Dan Voinea a declarat ca nu a fost anuntat cu privire la acest proces, ca si-a indeplinit toate obligatiile si ca a trimis instantei dosarul Mineriadei din 13-15 iunie inca din 2000. Voinea a mai spus ca in dosarul privind victimele de la Magurele si Baneasa a terminat cercetarile si le-a audiat pe toate cele 1.056 de persoane vatamate, insa a declinat dosarul la procurorii civili, informeaza NewsIn.

Potrivit avocatului lui Dan Voinea, membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania nu au calitatea procesuala si nu pot cere daune, astfel ca este posibil ca instanta sa se sesizeze din oficiu si sa respinga actiunea formulata de asociatie. Singura cale pentru continuarea procesului este ca victimele sa-l dea in judecata pe procurorul militar Dan Voinea. Primul termen al procesului va avea loc pe 10 decembrie la Tribunalul Bucuresti.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizata, pe 24 octombrie, de Comisia de disciplina pentru procurori in cazul lui Dan Voinea, adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, pentru abateri disciplinare in exercitarea functiei. De asemenea, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat ca solicitarea este insotita de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatari ale raportului de control al CSM la Sectia Parchetelor Militare.

Pentru a putea fi pusa in practica cererea procurorului general Laura Kovesi de revocare din functie a generalului Dan Voinea, ministrul Predoiu trebuie sa analizeze solicitarea procurorului general, dupa care, daca exista motive de revocare, trebuie sa ceara un aviz consultativ din partea Sectiei de procurori a CSM. Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimisa sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.