"Legea a fost amanata cu un an pentru ca nu ar fi fost timp pentru recalcularea pensiilor intr-un timp atat de scurt. Ea se va aplica dupa ce se termina etapele de racalculare a pensiilor pentru grupele I si II, in varianta propusa de guvern, urmand ca pensionarii sa primeasca diferenta de bani potrivit noii legi de la 1 ianuarie 2010", a declarat joi, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Reprezentantul executivului a adaugat ca persoanele pensionate pana in anul 1990 au primit deja drepturi pe aceasta ordonanta si ca acum sunt in curs de recalculare pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii pana in 1994. Acestea vor primi pensiile majorate din februarie 2009.

"Mai sunt inca doua etape de recalculare. Aceasta ordonanta si aceasta lege au metode diferite de calcul si nu mai puteam sa le suprapunem", a precizat Campeanu.

Legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele I si II de munca a fost promulgata pe 25 octombrie de presedintele Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a considerat ca guvernul incalca legea fundamentala prin nepunerea in practica a legii adoptate de Parlament.

Majorarea cu 50%, respectiv 25%, a punctului de pensie la categoriile I si II de munca nu instituie discriminari sau privilegii, ci se justifica pentru motive de protectie sociala, si-a motivat CCR decizia. Mai mult, Curtea Constitutionala nu retine ca lipsa precizarii exprese a sursei de finantare, aspect invocat de Guvern in sesizarea adresata CCR, presupune, implicit, inexistenta sursei de finantare, deoarece "aceasta ar echivala cu o prezumtie fara suport constitutional, ceea ce este inadmisibil".

Guvernul a sustinut ca, prin majorarea pensiilor pentru categoriile grele de munca, se incalca, printre altele, articolul 138, alineatul 5 din Constitutie, care prevede ca "nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".REALITATEA.NET - Guvernul a amânat cu un an majorarea pensiilor pentru grupele I i II de munc