Numarul localitatilor din mediul urban si rural care vor participa sambata la cea de-a V-a editie a campaniei nationale "Marea debarasare" a ajuns la 541, mai mult decat dublul participarii anterioare, dupa extinderea actiunii in satele din 24 de judete, a anuntat Ministerul Mediului.

Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Ecotic, Environ si Recolamp sunt organizatiile care vor colecta, de Mos Nicolae, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la populatie.

"Nu atat cantitatea de deseuri colectata este importanta, cat mai ales faptul ca s-a ajuns la o anumita rutina, in sensul ca lumea intelege si participa la aceasta masura. De aceea, a fost extins programul-pilot de la doua judete cu doar cateva localitati din mediul rural, cat a fost la editia din octombrie (a doua din acest an - n.r.), la mai multe zeci de localitati din 24 de judete la aceasta editie", a declarat pentru NewsIn un reprezentant al ministerului.

Judetele implicate in evenimentul de sambata sunt Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Harghita, Hunedoara, Neamt, Satu Mare, Salaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Persoanele pot renunta la aparate de uz casnic de dimensiuni mici sau mari, precum aspiratoare, aparate de calcat, frigidere, congelatoare, masini de spalat, de gatit sau masini de cusut, sobe electrice, cuptoare cu microunde, aparate electrice de incalzit, aparate de aer conditionat, echipamente IT, aparate radio si televizoare, unelte electrice si electronice, echipamente de iluminat etc.

Potrivit normelor europene, Romania are de colectat si valorificat anual 4 kilograme de deseuri electrice si electronice pe locuitor, obiectiv pe care nu are cum sa-l indeplineasca din moment ce la colectarile anterioare au fost stranse circa 1.600 tone de deseuri de acest fel.

De altfel, din anul viitor la nivelul Uniunii Europene (UE) se vor purta discutii pentru reducerea tintei, deoarece a devenit evident ca foarte multe state membre nu au cum sa atinga aceste valori, a mai spus reprezentantul MMDD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.