Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au descoperit ca soarele previne cancerul, iar cremele de protectie solara ar putea chiar sa dauneze, contrazicind afirmatiile din ultimii ani, conform carora razele ultraviolete sint periculoase pentru piele si cresc riscul de aparitie al celulelor canceroase. Raspunzatoare pentru prevenirea cancerului este vitamina D, numita si “vitamina soarelui”, care este produsa de piele doar in prezenta razelor ultraviolete.

Doar in ultimele luni, patru studii stiintifice separate au concluzionat ca vitamina D ajuta la prevenirea cancerului de prostata, la plamini, colon si chiar pe cel de piele. Dr. Michael Holick, seful echipei de cercetatori, spune ca expunerea la soare timp de 15 minute, de mai multe ori pe saptamina, fara a aplica creme foto-protectoare, este esentiala pentru producerea vitaminei D si pentru sanatate, in general.
Potrivit expertilor, majoritatea oamenilor nu au un aport adecvat de vitamina D, care nu este in cantitati suficiente in alimentele obisnuite. Aceasta se gaseste de obicei doar in somon, ton si alti pesti grasi. Pe de alta parte, majoritatea suplimentelor nutritionale, de genul multivitaminelor, contin de regula vitamina D2, care nu este la fel de puternica in comparatie cu D3. Din aceasta cauza, cea mai buna metoda de obtinere a vitaminei D este expunerea la soare.

Plaja cu moderatie

Unul dintre studii a scos la iveala faptul ca vitamina D are un rol esential in a opri cresterea si inmultirea celulelor anormale, precum si in impiedicarea formarii de vase de singe care sa alimenteze tumorile.
Specialistii avertizeaza ca expunerea la soare trebuie sa fie facuta cu moderatie, intrucit riscul aparitiei cancerului de piele exista. Pe de alta parte, expertii sustin ca lipsa soarelui este mai periculoasa pentru organism. Potrivit statisticilor citate de specialisti, pentru fiecare persoana rapusa de cancerul de piele, provocat, de pilda, de statul la plaja, vitamina D produsa prin aceeasi expunere la soare poate ajuta la prevenirea a 30 de morti de pe urma tumorilor canceroase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.