Desi cei trei jurnalisti romani au ajuns acasa, autoritatile continua sa lucreze pentru a elucida misterele rapirii acestora. Ancheta in acest caz, derulata in acelasi timp la Bucuresti si Bagdad, este invaluita insa in tacere, toti reprezentantii institutiilor implicate refuzind sa furnizeze vreo informatie oficiala. Presedintele Traian Basescu a cerut un ragaz de doua saptamini pina la lamurirea cazului, sustinind ca vietile unor romani prezenti acum in capitala irakiana sint in continuare in pericol.

Duminica, presedintele a anuntat ca un procuror si doi ofiteri de investigatii se afla la Bagdad pentru a lua declaratii, "cu valabilitate pentru instantele romanesti", unor persoane arestate in Irak pentru ca ar fi participat la rapire.

"In acest moment, nu putem face public numele procurorului care se afla in Irak pentru ca i-am pune viata in pericol. Pot sa va spun ca, in prezent, nu exista un mandat de arestare pe numele lui Mohammad Munaf, in nici o cauza anchetata de Parchet. Nu putem face publice, in acest moment, alte detalii ale anchetei, dar e vorba de un dosar de terorism", ne-a declarat procurorul general Ilie Botos. Surse din Ministerul Administratiei si Internelor au precizat ca cei doi ofiteri care se afla la Bagdad lucreaza in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul General, unde au fost detasati cu mai multe luni in urma.

Din Tallil, la Bagdad

Investigatorilor romani aflati la Bagdad li se adauga agenti ai serviciilor secrete (SIE, SRI si Directia de Informatii a Armatei) si o parte din trupele romanesti de la Tallil - localitate situata la numai citiva kilometri de orasul An Nasiriyah - care au fost dislocate la Bagdad imediat dupa rapirea jurnalistilor. Vietile acestora ar putea fi in pericol, in cazul in care ar fi dezvaluite informatii referitoare la misiunea lor in capitala irakiana, sustin surse din rindul anchetatorilor care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

"Atunci cind s-a luat decizia ca o parte din militarii de la Tallil sa fie trimisi la Bagdad s-a tinut cont de genul de misiuni pe care ei le executa in Irak. Acesta este motivul pentru care au fost preferate trupele de la Tallil celor aflate in baza din Ad-Diwaniya, desi acestea din urma se aflau, practic, mult mai aproape de Bagdad", ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Trupele romanesti de la Tallil (un batalion de infanterie si o companie de politie militara) executa in Irak misiuni de cercetare si recunoastere, escortare de convoaie militare si civile, insotire si protectie VIP-uri, control si monitorizare trafic, sprijin al unor actiuni umanitare.
De asemenea ei asigura securitatea bazei de dislocare si executa misiuni de paza, patrulare si cercetare apropiata in zona de responsabilitate.

Harnagea: Nu avem specialisti in "debriefing"

Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, ne-a declarat ieri ca Romania nu are specialisti in asa-numitul proces de debriefing (descarcare de informatii) la care trebuie supusi cei trei jurnalisti imediat dupa momentul sosirii acasa. "Aceasta operatiune este extrem de importanta si poate reprezenta si un pas spre crearea unei arhive", a spus fostul sef al SIE.

"Cei mai buni specialisti in debriefing sint americanii, britanicii si evreii", a precizat Harnagea.
"Practic, cei trei vor trebui sa povesteasca ce au simtit timp de 55 de zile din punct de vedere vizual, olfactiv si auditiv. Astfel se pot afla detalii despre locul unde au fost tinuti, cine i-a detinut. Nu este o ancheta, ci un proces analizat de psihologi, parapsiholgi si teoreticieni", a spus Harnagea. Fostul sef al SIE a spus ca acest proces dureaza "o zi sau doua" si se pun intrebari-cheie. "Orice detaliu este important. De la anumite mirosuri sau anumite sunete si pina la accentele celor care i-au rapit", a spus el. "In acest moment, cei trei sint incarcati din punct de vedere informational. Daca sint lasati in mediul lor natural exista riscul descarcarii de informatii si apoi va fi foarte greu ca mai tirziu lucrurile sa fie puse cap la cap", ne-a mai declarat Harnagea, care a adaugat ca este posibil ca experti americani sa vina la Bucuresti pentru a efectua aceasta operatiune. (Andrei Badin)

"Delta Force" romaneasca

Duminica seara, presedintele Basescu a vorbit pentru prima data public despre echipa antitero a SIE care a participat la operatiunile din Irak pentru eliberarea celor patru ostatici. Este primul demnitar roman care recunoaste existenta acestei unitati speciale.
EVZ a aflat detalii despre unitatea de elita. Unitate de elita si interventie a SIE a fost infiintata in 1999. "Actul de nastere" s-a petrecut in momentul in care SIE a fost reorganizat pe modelul CIA. Unitatea are intre 12 si 15 membri, iar pregatirea acestora a avut loc in Statele Unite, la una dintre unitatile Delta, dar si in citeva tari aliate.
In comparatie cu unitatea antitero de la SRI, care este defensiva, cea de la SIE este ofensiva, specializata in interventii in afara tarii fiind specializata in eliberarea sediilor ambasadelor ocupate de teroristi si a ostaticilor romani.

Militari romani in Irak

In prezent, Romania are in Irak 863 de militari care participa la operatiunea "Iraqi Freedom".
• 514 militari romani au fost trimisi, initial, la Tallil, in compunerea "Italian Joint Task Force".
• o companie de infanterie, formata din 100 de oameni si noua ofiteri de stat major se afla la Basra
• 20 de cadre medicale au fost trimise la Abu Ghraib
• doi ofiteri de legatura sint repartizati la comandamentele brigazilor multinationale
• un detasament de geniu format din 149 de militari si zece ofiteri si subofiteri de stat major actioneaza in cadrul Diviziei Multinationale de Centru-Sud care isi are comandamentul la Ad-Diwaniyah
• tot la Ad-Diwaniyah a fost dislocat un detasament de informatii, compus din 56 de militari. Acestia fac parte din grupul RONIC - Celula Nationala romaneasca de Informatii.

Ancheta sub tacere

In timpul investigatiilor, anchetatorii urmeaza sa stabileasca cu exactitate daca Omar Hayssam a fost implicat in rapirea ziaristilor si a lui Mohammad Munaf. Acesta din urma era, de altfel, cercetat in mai multe dosare economice deschise de procurori pe numele lui Hayssam. Mai mult, procurorii vor trebui sa raspunda unei intrebari care sta pe buzele tuturor: a avut Munaf, cel putin initial, vreo implicare in rapire?
Potrivit unor surse judiciare, cei trei ziaristi vor fi audiati si ei de procurori in dosarul privind acuzatiile de terorism deschis pe numele lui Omar Hayssam. De altfel, declaratiile lor ar putea lamuri multe dintre misterele care invaluie acest caz, sustin sursele citate.
Intre timp, un cameraman irakian si alti doi conationali ai acestuia (n.r. - persoanele arestate la Bagdad in acest caz) au fost audiati de investigatorii romani.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au precizat ca cei patru au fost rapiti, initial, de un grup de persoane care este posibil sa fi avut legaturi cu Omar Hayssam. Potrivit surselor citate, ostaticii ar fi fost vinduti apoi unei alte bande, care ar fi avut pretentii strict economice. Amenintarile cu executarea, revendicarile de ordin politic si apelul de a iesi in strada adresat populatiei din Romania ar fi reprezentat de fapt numai "diversiuni" prin care teroristii ar fi incercat sa forteze mina autoritatilor romane. Grupul ar fi dorit sa obtina, de fapt, un pret mai mare inschimbul ostaticilor.

Aceleasi surse au adaugat ca, in timpul celor 54 de zile de negocieri, problemele cu care s-au confruntat autoritatile au fost legate atit de starea de spririt a membrilor celui de-al doilea grup de rapitori, cit si de negociatorul acestora. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca negociatorul sa fi fost de fapt un fost ofiter de informatii irakian din perioada lui Saddam Hussein, dat fiind profesionalismul demonstrat de acesta si faptul ca nu facea parte din grupul de rapitori. Se pare ca el ar fi incercat sa-si rotunjeasca bugetul, oferindu-si serviciile teroristilor. Mai mult, surse din cadrul Celulei de Criza au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca autoritatile romane au stiut tot timpul locurile in care erau tinuti ostaticii, acestia fiind mutati de mai multe ori in perioada de aproape doua luni de detentie.

Nu o data militarii dislocati in Bagdad au fost pe punctul de a interveni in forta pentru eliberarea celor patru, insa actiunea acestora a fost oprita de teama ca jurnalistii si insotitorul lor sa nu fie ucisi in busculada care s-ar fi creat, au adaugat aceleasi surse.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.