Peste un an, ne putem lua gandul de la carnea de porc romaneasca, asta pentru ca autoritatile nu au renuntat nici pana acum la vaccinarea porcilor antipesta, asa cum ne-a impus Comisia Europeana.

Astfel, de la 31 decembrie 2009, pentru a acoperi nu numai necesarul de carne pentru procesare, dar si carnea proaspata pentru populatie, vom importa carne de porc in cantitati duble fata de anul acesta, adica de peste 600 milioane de euro. Multi fermieri care au investit in modernizare si extindere se vor trezi brusc limitati la mai putin de 10% din piata actuala, adica doar la segmentul produselor preparate la temperaturi inalte sau conservate.

Daca pana acum nu aveam voie sa exportam carne de porc, din 2010 riscam sa nu putem nici s-o consumam. Potrivit reglementarilor europene, Romania trebuie sa renunte in cel mult sase luni la vaccinarea porcilor cu virus viu, altfel nu vor mai fi permise pe piata decat produsele autohtone din porc prelucrate termic la minimum 70 grade C sau in conserve. „Cu alte cuvinte, adio gratare, iar macelariile vor vinde carne germana, olandeza sau ungureasca”, ne-a declarat Mihai Visan, directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC). „In gama produselor prelucrate la peste 70 de grade intra unele salamuri, cabanosul si crenvurstii, dar nu si salamurile crud-uscate”, a explicat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) nici macar nu are de gand sa ia in calcul avertismentele europene. „Am trimis la Bruxelles programul pe 2009 de vaccinare a porcilor pentru eradicarea pestei porcine. In prima parte a anului vom vaccina in continuare porcii, dar doar pe cei din gospodarii. Nu o sa mai vaccinam insa in ferme. Nu avem focar de pesta, ci doar virus, care se poate transforma in focar. Asa ca nu renuntam la vaccinare, pentru ca nu avem alternative”, a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.