Sfirsitul unui cosmar: rapirea ziaristilor

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Eduard Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf au fost eliberati dupa aproape doua luni de captivitate

Un anunt sec a pus capat linistii mormintale care se asternuse in criza ostaticilor. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Eduard Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf au fost eliberati! Dupa 56 de zile de captivitate, cei trei jurnalisti si ghidul lor irakiano-american au fost recuperati de autoritatile romane. Acest caz fara precedent pentru Romania lasa inca multe intrebari fara raspuns.

"Cei trei cetateni romani - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - si cetateanul american de origine irakiana Mohammad Munaf se afla, de astazi, 22 mai, incepind cu ora 13.44, sub controlul autoritatilor romane", anunta ieri dupa-amiaza Administratia Prezidentiala.

Cei patru "sint teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp". Un anunt sec, precedat de telefoanele date de Traian Basescu familiilor care asteptau cu sufletul la gura.

Ungureanu evita diplomatic problema rascumpararii. "Intre cele doua chestiuni, a recuperarii ostaticilor din Irak si a angajamentelor noastre politice si militare, nu exista nici o legatura", a spus ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, la Antena 1. Intrebat daca s-a platit o suma mare de bani, el a spus: "La o asemenea intrebare nu am raspuns".

Traian Basescu: Cei patru vor veni azi in Bucuresti

Traian Basescu a raspuns, aseara, multora dintre intrebarile care au circulat in cele peste 50 de zile de criza a ostaticilor.

Liberi. "Cei trei cetateni romani si calauza lor au fost predati sub autoritatea Ambasadei Romaniei. Autoritatile romane au preluat custodia cetatenilor romani si le asigura securitatea".

Vin in tara: "Cei trei cetateni romani vor sosi miine (n.r. - azi) la Bucuresti cu o aeronava a Ministerului Apararii Nationale, un Hercules a decolat astazi la 16..30, va sosi la Bagdad in jurul orei 21.00 ora Romaniei, 22.00 ora Bagdadului. Apreciind riscurile deosebite ale transportului pe timp de noapte de la ambasada la aeroportul din Bagdad, decizia pe care am luat-o a fost ca miine, sub escorta serviciului antitero al SIE si cu sprijinul aliatilor americani, sa facem transportul catre aeroportul din Bagdad. Vom stabili ora impreuna cu aliatii nostri".

Multumiri in serie: Presedintele a multumit familiilor, jurnalistilor, comentatorilor, dar mai ales serviciilor secrete straine si serviciilor autohtone de informatii: "A fost o operatiune executata suta la suta de serviciile de informatii ale statului roman, intr-o excelenta colaborare intre SIE, SRI si Directia de Informatii a Armatei. De asemenea, multumesc grupului antitero dislocat la Bagdad si militarilor din trupele de la Tallin, care au fost dislocati in zona in vederea preluarii ostaticilor romani. Multumesc ofiterilor anchetatori care au lucrat in colaborare cu Ministerul de Interne de la Bagdad".

Fara rascumparare: "Statul roman nu si-a negociat nici politica externa prezenta sau viitoare si nici nu a platit rascumpararea jurnalistilor. Plata unei rascumparari ar fi insemnat ca de a doua zi fiecare cetatean roman ar fi fost periclitat oriunde pe glob".

Anchetati: "Procurorul si cei doi ofiteri de investigatii care se afla la Bagdad nu se afla pentru cetatenii romani, ci, in cadrul cooperarii si al informatiilor transmise, irakienii au facut arestari din unele grupuri. Noi am dorit sa avem declaratiile celor arestati luate legal in favoarea Parchetului General, pentru ca noi primisem declaratiile anterioare, dar erau luate dupa tipologia instantelor irakiene si am dorit sa avem declaratiile celor suspectati ca ar fi participat la rapire, cu valabilitate pentru instantele romanesti".

Fotografia-proba: Basescu a explicat de ce a spus ca "nu este exclus sa vedem si executii": "Intr-o emisiune n-am exclus posibilitatea unui deznodamint tragic. Ea n-a avut nici un alt mesaj si nici n-a vrut sa creasca tensiunea publica. Era efectul unei fotografii-proba in care Marie Jeanne purta tricoul lui Munaf, in imagine erau doar trei ostatici, al patrulea, Munaf, nu era, ceea ce ne-a facut sa deducem ca acesta era un semn prin care ni se transmite o decizie capitala".

Intrebari fara raspuns

In acest caz cu final fericit ramin mai multe intrebari fara raspuns.

Detaliile eliberarii. Autoritatile trebuie sa precizeze cum, unde si de catre cine au fost eliberati cei patru, cum au ajuns ei in custodia autoritatilor romane. Cum au fost eliberati?

Munaf. Administratia Prezidentiala a anuntat ca cei patru "se afla in custodia autoritatilor romane". Adica si Munaf, care are cetatenie americano-irakiana. De ce se afla Munaf in custodia romanilor?

Legatura cu Omar Hayssam. Pe 5 aprilie, presedintia anunta arestarea omului de afaceri de origine siriana, Omar Hayssam, si anunta "actiuni conexe la Bucuresti si Bagdad". Care a fost rolul lui Hayssam?

Negociatorii. Cu toate ca serviciile secrete acrediteaza, prin diferite canale, faptul ca succesul le-ar apartine, exista informatii potrivit carora negocierile ar fi fost purtate de mai multi cetateni de origine araba. Cine a negociat?

Dezinformarea. In momentul in care a criticat atitudinea presei si a apreciat ca avem de-a face cu o operatiune de dezinformare de amploarea celei din decembrie 1989, presedintele Basescu a promis ca, dupa rezolvarea crizei, va da mai multe detalii. Cine si in ce scop a derulat campania de intoxicare?

Conexiunile in Orient. Ministrul roman de externe a facut o vizita la Damasc in problema ostaticilor, Hayssam este sirian, Zaher Iskandarani - aflat in conexiune cu Hayssam - este sirian, iar Hezbollah - organizatie terorista pro-siriana - a cerut eliberarea. Care sint legaturile cu Siria?

Trei familii si o veste buna

Trei familii din Romania au primit ieri o veste buna. Presedintele Traian Basescu a sunat personal pentru a le spune ca fiii si fiicele lor au fost eliberati. Dupa 55 de zile in care nu s-a stiut nimic despre cei trei jurnalisti rapiti in Irak, o intreaga natiune a rasuflat usurata. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian sint in viata si sint asteptati acasa.

Parintii jurnalistei Marie-Jeanne Ion au trait ieri adevarate momente de extaz dupa aflarea vestii ca fiica lor a fost eliberata si se afla sub protectia autoritatilor romane.

Senatorul PSD Vasile Ion a declarat, parind vizibil emotionat, ca "n-am mai trait o asemenea bucurie de cind fiica mea s-a nascut". Politicianul a mai spus ca abia asteapta "ca toti cei care au fost eliberati din Irak sa se intoarca in tara si sa-i poata imbratisa".

Vasile Ion : "Am trecut de la agonie la extaz"

Ieri dupa-amiaza, la aproximativ doua ore de la aflarea vestii ca fiica sa este libera, tatal lui Marie-Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion traia momente de fericire. "Am trecut de la agonie la extaz", ne-a declarat el. "Este o veste extraordinar de buna, e ca si cum s-a nascut a doua oara. Sper sa fie adevarata, in sensul ca am ajuns sa nu mai cred nimic pina nu vad negru pe alb, pina nu-i vad acasa. Totusi, din toate informatiile de la autoritati, se pare ca este adevarat. E o bucurie imensa pentru care
ne-am rugat in cele 55 de zile de cind Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost rapiti, rugaciuni pe care se pare ca cineva le-a auzit", a spus senatorul, citat de Mediafax.

Contactat telefonic, Vasile Ion ne-a relatat ca in momentul in care a primit vestea se afla acasa, impreuna cu sotia si fata sa mai mica. "Stateam impreuna cu intreaga familie, cu sotia si fiica, si faceam ceea ce facem de 55 de zile: discutam despre aceasta situatie. Domnul presedinte Traian Basescu m-a sunat pe mobil si mi-a spus ca situatia s-a rezolvat si ca sint liberi. Atit si nimic mai mult. Acum asteptam. In rest, stim si noi ceea ce stiti si dumneavoastra din comunicatul de presa", ne-a declarat senatorul. Vasile Ion afirma ca nu a avut nici un fel de informatie legata de posibila eliberare a fiicei sale si a celorlalti ostatici: "Ultimul semn pe care l-am avut era declaratia de joi, in care presedintele spunea ca s-ar putea sa asistam si la executii, declaratie care ne-a intristat foarte tare". Intreaga familie Ion astepta ieri, cu sufletul la gura, sa afle cind va fi adusa Marie-Jeanne in tara.

Mama lui Sorin stia de citeva zile

Elena Miscoci, mama lui Sorin, fusese informata de presedintele Traian Basescu, cu citeva zile inainte de eliberare, ca in curind cosmarul ei va lua sfirsit. Sora lui Sorin Miscoci, Dana, a aflat prima de eliberarea fratelui sau, fiind informata personal de presedintele Traian Basescu.

"Evenimentul zilei" a vorbit cu mama sibianului Sorin Miscoci la citeva minute dupa anuntul oficial al autoritatilor romane privind eliberarea celor trei jurnalisti rapiti in Irak. Elena Miscoci se pregatea ieri sa plece spre Capitala pentru a-si intimpina fiul. "Nici nu stiu cum sa-mi manifest bucuria. Abia astept sa-l vad acasa. Acum citeva zile cind am fost la Bucuresti, domnul presedinte m-a asigurat ca Sorin este teafar si ca este o chestiune de zile eliberarea tuturor celor trei, dar sincer va spun ca am crezut ca ne-a zis asa ca sa ne linisteasca. Cosmarul nostru a luat sfirsit. Multumesc autoritatilor pentru eforturile depuse", a spus ieri, la plecarea spre Bucuresti, din Sibiu, mama cameramanului de la Prima TV.

Sunati de Basescu la ora 14.00

Familia lui Sorin Miscoci a primit vestea eliberarii lui Sorin ieri, in jurul orei 14.00. Prima care a aflat a fost sora lui Sorin, Dana Miscoci, aceasta raspunzind apelului presedintelui Romaniei, care i-a transmis informatia ca fratele ei este teafar si va reveni acasa. "Nu mi-a venit sa cred cind am auzit. Domnul presedinte Basescu m-a sunat ca sa-mi dea vestea. Imediat am vorbit cu tata si cu mama. Ne bucuram foarte mult ca Sorin vine acasa. Multumim tuturor romanilor care au fost alaturi de noi in aceste clipe dificile", a spus Dana Miscoci.

Anne-Marie: "Sint sanatosi si robusti"

"Cu cinci minute inainte ca stirea sa fie difuzata, m-a sunat presedintele Basescu care m-a anuntat ca au fost eliberati. Nu mi-a precizat de cind stia dumnealui acest lucru. M-a informat, iar eu i-am multumit. Mi-a spus ca sint bine, sanatosi, robusti si ca in curind vor ajunge in tara. Eu nu sint acasa acum, in acest moment. Nu stiu cum se simte mama pentru ca nu reusesc sa dau de ea la telefon", povesteste sora lui Ovidiu Ohanesian, Anne-Marie.

Dupa o ora, contactata din nou, profesoara de chimie, care in ultimele doua luni a trecut prin emotii puternice, a declarat pentru "Evenimentul zilei": "Ma aflam pe strada cind am primit telefon de la presedintele Traian Basescu. Pentru ca nu am mai fost sunata de dumnealui niciodata pina acum, eram foarte tensionata, dindu-mi seama ca ceva s-a intimplat: fie ceva rau, fie bine.

Eram gituita de emotie cind presedintele mi-a spus ca toti sint in siguranta si ca se vor intoarce acasa cit de curind. Am fost bulversata foarte rau cind am auzit acest lucru.

Intre timp, mama a ajuns acasa unde era matusa mea careia apucasem sa-i dau vestea. Matusa i-a spus mamei si, din cite am vorbit cu ea, simt ca a suportat bine totul. In ultima ora am primit telefoane de felicitare de la multi prieteni si chiar de la elevii mei. Am discutat si cu mama lui Marie-Jeanne care abia mai putea vorbi de emotie. Eram prea bulversata pentru a-l intreba pe presedinte cind il pot auzi pe Ovidiu. Am apucat doar sa-i multumesc pentru tot ce a facut".

O familie fericita

Eduard Ovidiu Ohanesian s-a nascut pe 1 ianuarie 1968, a inceput sa lucreze in presa in urma cu doi ani, dupa ce mai multa vreme lucrase ca informatician. "Probabil a ales profesia de jurnalist pentru ca voia ceva nou sau poate pentru bani, desi nu stiu ce satisfactie materiala i-ar fi putut oferi munca de ziarist", spune Anne-Marie, sora reporterului de la "Romania libera".

Anne-Marie Ohanesian e profesoara de chimie la Scoala Centrala de Fete. Are 42 de ani. Locuieste impreuna cu fratele ei, Eduard Ovidiu Ohanesian, si cu mama lor. Nici ea, nici Ovidiu nu sint casatoriti.
Anne-Marie nu a fost de acord ca Eduard sa plece in Irak si considera ca aceasta profesiune nu i-a adus nici un fel de satisfactii. Asta cu toate ca Eduard a cistigat premiul pentru reportaj, acordat de Clubul Roman de Presa.

Eduard a absolvit cursurile la zi ale Facultatii de Management General ale Universitatii Aisteda in anul 1997. Ovidiu Ohanesian a lucrat un an ca operator de calculator la combinatul siderurgic de la Krivoi Rog, Ucraina. "Fratele meu a muncit timp de un an acolo, parca prin 1993 din cite imi aduc aminte", declara sora lui. Dupa Revolutie au fost foarte multe probleme financiare la acest combinat. Eduard Ovidiu Ohanesian s-a intors la fostul lui loc de munca in urma cu un an si a scris un reportaj despre acest colos industrial. Mama lui Ovidiu, in virsta de 70 de ani, sufera de o afectiune cardiaca, motiv pentru care a fost necesar ca ea sa fie protejata pe tot parcursul crizei.

"Voluntarii pentru eliberarea jurnalistilor" merg inainte

La doua ore dupa anuntul oficial ca jurnalistii se afla in miinile autoritatilor, in Piata Universitatii, grupul "Voluntarilor pentru eliberarea romanilor ostatici" nu-si facuse bagajele. "Voluntarii" au declarat ca nu au de gind sa paraseasca legendarul loc, fara a explica insa motivul continuarii actiunii de solidaritate.

La ora doua dupa-amiaza, vestea ca jurnalistii au fost eliberati a ajuns in toate redactiile. Cele mai multe familii de romani se aflau in jurul mesei pentru "prinzul de duminica". Pe strazile Bucurestiului, masinile erau rare.

Statiile de televiziune si-au intrerupt programele obisnuite pentru a anunta faptul ca cei trei jurnalisti rapiti in Irak au fost eliberati. Cu toate acestea, la doua ore dupa anuntarea faptului ca a incetat criza ostaticilor, nu toti romanii aflasera acest lucru.
In Piata Universitatii, grupul "Voluntari pentru eliberarea romanilor ostatici" avea bannerul cu pozele celor trei expus linga fintina arteziana. Piata era goala. Doar cinci membri fondatori ai grupului se aflau acolo si un Renault 11.

Acesta apartine liderului, Octavian Filimon, 47 de ani, care a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca "am inceput sa pling atunci cind am auzit ca au fost eliberati. Inseamna ca noptile petrecute aici, in piata, din 22 aprilie, nu au fost in zadar", spune el. Cei cinci din grupul "Voluntarilor" se bucura ca niste copii. Parca ei i-ar fi eliberat pe jurnalistii care au stat 55 de zile in captivitate, undeva in Irak.

"M-au rugat parintii"

"Am stat atita aici din solidaritate. Am strins 27.000 de semnaturi. Ceea ce am facut am considerat a fi un gest umanitar. Aceasta nenorocire i s-ar fi putut intimpla oricui, chiar si uneia dintre fiicele mele", spune Octavian Filimon, care sustine ca e avocat si tata a doua fete.

Se vede de la o posta ca barbatul a trait in conditii mizere, dar pare sa nu-i pese de acest lucru. Ii imbratiseaza pe colegii de suferinta, trecatorii si striga la copiii strazii care se apropie de masa plianta, locul unde oamenii isi puneau semnatura pentru eliberarea ostaticilor.

"M-au rugat parintii sa nu parasesc Piata Universitatii. Am facut acest lucru ca sa-i ajut", spune Filimon.

Doi ciini si doua pisici

Liliana Nistor are 36 de ani si e contabila. Locuieste in Bucuresti si e necasatorita. Nu are copii, dar "am doi ciini si doua pisici pentru care mi-as da viata", spune Liliana, un fel de secretar general al grupului "Voluntarii".

In portbagajul Renault-ului lui Filimon, grupul isi depoziteaza proviziile. "Eu si cu Octavian am adus mincarea si am asigurat totul. Ceilalti nu au avut cu ce. Doar au stat aici si ne-au ajutat cu semnaturile", spune Liliana Nistor.

Ionel Luchian este un sustinator care nu face parte din grup. A venit in Piata Universitatii pentru ca a auzit la televizor stirea ca jurnalistii au fost eliberati. "M-am bucurat foarte mult. Am venit repede incoace", spune el. E imbracat cu o geaca alba din fis, iar pe dedesubt poarta un tricou cu fotografiile lui Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. "Am dat 400.000 de lei pe el, desi, oficial, costa 425.000 de lei", zice cu mindrie muncitorul in virsta de 38 de ani, Ionel Luchian.

Octavian Filimon spune ca grupul nu va parasi Piata Universitatii pentru ca "mai avem citeva lucruri de facut". Sustine ca miine vrea sa faca declaratii importante.

In restul orasului e liniste. In Piata Dorobanti viata curge lenes. In cafenele, pe ecranele uriase, se deruleaza Marele Premiu de Formula 1, de la Monaco.

Rezidentii stabilimentelor luxoase nu au aflat inca de faptul ca jurnalistii au fost eliberati. Si pare ca nu-i intereseaza prea mult acest lucru.

Fostii ostatici vor fi "descarcati" de informatii

Ostaticii sint supusi, dupa eliberare, unei proceduri numite debriefing, care presupune o descarcare a tuturor informatiilor pe care le detin despre perioada de captivitate. Debriefingul este obligatoriu, conform regulilor coalitiei care actioneaza in Irak, si are doua scopuri, unul medical si altul informativ-operativ. Jurnalistii romani si insotitorul acestora vor intra in debriefing - daca nu se intimpla deja -, iar operatiunea poate dura de la 24 de ore la o saptamina.

Inainte de a incepe, ostaticii sint examinati medical si adusi intr-o stare fizica si psihica acceptabile, li se spune ca sint in siguranta, sint hraniti, primesc haine curate, sint lasati sa doarma atit cit simt nevoia. Fostii ostatici trebuie sa raspunda la doua intrebari: ce s-a intimplat si ce simt fata de ceea ce li s-a intimplat, sint indemnati la o rememorare progresiva si detaliata a evenimentelor, din momentul rapirii pina la eliberare, totul fiind inregistrat. Debriefingul este condus de echipe mixte de psihologi si agenti de informatii ai serviciilor secrete, preferabil de specialisti care au mai fost implicati in astfel de operatiuni.

Interviul merge pina la detalii intime

Ostaticii sint determinati sa vorbeasca despre experienta lor, mergind pina la cele mai intime detalii, pentru a preveni ulterioare tulburari post-traumatice. Ei sint, in acelasi timp, o sursa pretioasa de informatii in legatura cu organizatia sau organizatiile care i-au detinut, locatia acestora, modul de operare. "Si descrierea vocilor rapitorilor este importanta din punct de vedere informativ-operativ, orice amanunt care in mod firesc pare inutil", ne explica Ionel Nici Sava, analist militar, seful cercului de geopolitica din Universitatea Bucuresti. "Este preferabil ca procedura sa fie aplicata foarte repede dupa eliberare pentru ca impresiile sint proaspete", spune Ionel Nicu Sava, care presupune ca in operatiune vor fi implicati specialisti ai serviciilor secrete aliate.

El nu exclude insa varianta ca ostaticii sa fie adusi in tara, pusi in contact cu rudele si de abia dupa aceea izolati si intervievati de serviciile noastre. "Depinde foarte mult de starea lor", crede Ionel Nicu Sava.
Fostul consilier prezidential pe probleme de aparare in administratia Constantinescu, Dorin Marian, stie ca nu avem "chiar echipe de debriefing", dar sint si in serviciile noastre specialisti care cunosc acest protocol.

Surse din Serviciul Roman de Informatii sustin ca decizia privind echipa care va realiza debriefingul apartine celor care detin jurisdictia asupra fostilor ostatici si ca exista posibilitatea unei actiuni comune. Pentru ca omul de afaceri Mohammad Munaf este cetatean americano-irakian, e foarte posibil ca debriefingul sa fie condus de specialistii americani.

Uniunea Arabilor saluta eliberarea

La scurt tip dupa anuntul oficial transmis de la Cotroceni, presedintele Uniunii Arabilor din Romania (UAR), dr. Rifai Issam, a salutat eliberarea ostaticilor din Irak.

"Inca de la inceputul crizei am intuit ca situatia se va rezolva in acest fel. Caile noastre de comunicare, altele decit cele oficiale, ne-au asigurat inca de la inceput ca situatia se va termina in acest fel", a declarat Rifai Issam, citat de Mediafax.

Presedintele UAR nu a putut explica in ce mod s-a ajuns la acest deznodamint al crizei, dar a subliniat ca nu are cunostinta ca Romania sa fi platit vreo suma de bani pentru eliberarea jurnalistilor si a insotitorului lor.

Issam a mai precizat ca delegatia araba plecata simbata seara spre Bagdad, pentru a facilita eliberarea ostaticilor, se va intoarce in tara in aceste zile.

Artizanii eliberarii

Presedintele Traian Basescu, cel care a tinut sub control situatia de-a lungul celor 55 de zile de detentie ale ziaristilor romani. Cu toate ca in tot acest timp atitudinea sa fata de presa si opinia publica a fost considerata lipsita de transparenta, rezultatul final este un succes al politicii externe romanesti.

Angajatii Serviciului de Informatii Externe, cei ai Serviciului Roman de Informatii si cei ai Directiei Generale de Informatii a Armatei. Acestia au condus o mare parte a tratativelor ce au dus la eliberarea celor patru ostatici si au reusit in momentele delicate sa mentina legatura intre celula de criza si rapitori. Rezultatele activitatii lor au sporit increderea in institutiile statului.

Consiliul Inteleptilor Musulmani prin Harez Sulaiman al Dari, liderul acestei organizatii (care a facut mai multe apeluri catre rapitori pentru a-i elibera pe ziaristii romani), si prin clericul saudit Salman bin Fahad.

Procurorii Parchetului General care, alaturi de angajatii Ministerului de Interne irakian, au lucrat la dosarul rapirii celor trei ziaristi.

Al-Jazeera. Canalul de televiziune arab a realizat o serie de reportaje cu familiile jurnalistilor tinuti ostatici. Initiativa acestora a sensibilizat opinia publica musulmana. De asemenea, Al-Jazeera a reprezentat o vreme puntea de legatura intre opinia publica din Romania si ziaristi.

Componenta celulei de criza

Traian Basescu - presedintele Romaniei
Claudiu Saftoiu - consilier prezidential pe probleme politice
Calin Popescu-Tariceanu - prim-ministru
Ilie Botos - procuror general
Mihai Razvan Ungureanu - ministrul afacerilor externe
Gheorghe Fulga - director al Serviciului de Informatii Externe (SIE)
Constantin Rotaru - director adjunct al SIE
Nicolae Goia - director adjunct al SIE
Radu Timofte - director al Serviciului Roman de Informatii (SRI)
Dumitru Zamfir - adjunct al directorului SRI
Teodor Atanasiu - ministrul apararii nationale
Sergiu Medar - seful Directiei Informatiilor Militare (MApN)

Bucurie in redactiile rapitilor

Bucurie la Prima TV la aparitia stirii privind eliberarea lui Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci. Dupa aflarea vestii, chiar si colegii lor care erau liberi au venit la redactie. In schimb, la "Romania libera", iesirea din captivitate a lui Ovidiu Ohanesian a fost intimpinata cu mult mai mult calm.

Desi ziaristilor veniti in vizita la redactia Prima TV nu li s-a permis sa intre in sediu, prin geamurile de la intrare s-a putut vedea bucuria traita de colegii lui Sorin Miscoci si Marie-Jeanne Ion. Printre chiote, unii dintre reporterii de la "Focus" isi vedeau in continuare de treaba. "Aici se munceste, cei care aveam liber am venit sa intretinem atmosfera", a spus prezentatorul Adi Bucur. "Abia astept sa prezint primul nou jurnal editat de Marie-Jeanne".

Cunoscuta pentru faptul ca se exteriorizeaza, Cristina Topescu a atras toate camerele de filmat si de fotografiat dupa ea, printre stringeri in brate cu colegii intilniti in drum, dupa ce, inainte cu citeva minute, Dan Dumitru, directorul stirilor de la Prima, anuntase ca va vorbi presei. Inauntru se filma, se luau declaratii. De pe partea cealalta a geamului, ziaristii cautau sa prinda cit mai multe imagini si sa vorbeasca cu cit mai multi dintre colegii celor proaspat eliberati.

Conform unor surse din Prima TV, noii patroni de la SBS Broadcasting au interzis accesul presei in redactia "Focusului".

"Vom fi mult mai atenti in ce conditii se pleaca"

Atmosfera de duminica in redactia de la "Romania libera", la mai putin de o ora de la aparitia stirii referitoare la eliberarea lui Ovidiu Ohanesian. Holul tip "1984" al lui Orwell era aproape pustiu, iar ziaristii care lucrau in weekend se strinsesera in doua sau trei dintre camarutele cu televizoare, unde urmareau Realitatea TV.

Bogdan Ficeac, redactorul-sef al ziarului, era zimbitor, dar, in jurul orei 15.30, nu stia mai multe decit toata lumea: "Nici rudele, nici noi nu am primit informatii, inca le asteptam. Vrem sa-l avem pe Ovidiu cit mai repede aici, dar nu stiu daca va veni chiar imediat", a declarat el pentru "Evenimentul zilei".

Ficeac a mai spus ca ziarul va stabili proceduri mai clare pentru deplasarea in zonele de conflict: "Normal ca dupa criza asta vom fi mult mai atenti in ce conditii se pleaca". "Romania libera" va examina, in primul rind, oportunitatea deplasarii. "Din doua in doua luni se mergea acolo cu MApN, la un moment dat a devenit redundant. Nu mai e cazul sa infrunti riscurile". (Iulian Comanescu, Vlad Iorga)

"Intelepciunea alesilor din Irak a jucat un rol foarte important"

Meritul pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor apartine, in principal, autoritatilor irakiene si liderilor spirituali islamici care au depus eforturi in acest sens. Aceasta este opinia lui Ahmed Jaber, un bun cunoscator al lumii arabe, care a incercat sa lamureasca ieri, pentru "Evenimentul zilei", aspectele care au dus la un deznodamint fericit al crizei ostaticilor.

Jurnalistul palestinian Ahmed Jaber, specialist in problemele lumii arabe, considera ca meritul pentru eliberarea ostaticilor apartine autoritatilor de la Bagdad si liderilor spirituali islamici, care au facut demersuri in repetate rinduri pentru punerea in libertate a celor patru ostatici.

"Intelepciunea alesilor din Irak a jucat, dupa parerea mea, un rol foarte important si pozitiv, alaturi de apelul lansat de multi lideri spirituali de pretutindeni. (...) Obiceiurile arabe si islamice refuza rapirea unui om nevinovat, refuza crime, refuza orice fel de act de vandalism. Cauza irakiana dreapta nu permite asemenea actiuni", a opinat Jaber. Acesta a subliniat ca implicarea comunitatii islamice din Romania si de pretutindeni a contribuit la rezolvarea fericita a crizei ostaticilor. "Orice efort depus in aceasta directie, pentru eliberarea colegilor nostri, trebuie sa fie respectat si apreciat, pentru ca in momentele de criza, un cuvint pozitiv conteaza foarte mult", a conchis jurnalistul.

Eliberare prin cultura

Ahmed Jaber considera ca bunele relatii intre romani si arabi au contribuit la reusita eforturilor facute pentru eliberarea jurnalistilor. "Sint doua chestiuni care trebuie avute in vedere: in primul rind relatiile dintre poporul roman si lumea araba, care au adinci radacini, iar in al doilea rind, casatoriile mixte dintre romani si studentii arabi care au studiat in Romania", sustine Ahmed Jaber.

El a mai precizat ca "meritul este al culturii, care este fara frontiere". Inca din primele zile care au urmat rapirii ziaristilor romani, Ahmed Jaber s-a declarat increzator in finalul fericit al crizei. El a sustinut ca teroristii nu urmaresc sa-i ucida pe ostatici, ci vor avea pretentii materiale in schimbul eliberarii jurnalistilor.

Liderii coalitiei resping ideea retragerii trupelor

Liderii coalitiei de guvernamint se pronunta, in general, pentru continuarea prezentei militare romanesti in Irak. Cu o exceptie notabila: purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu.

Boc: "Nu ne putem schimba pozitia"

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat duminica, agentiei Mediafax, ca eliberarea celor trei jurnalisti constituie un succes al autoritatilor romane si in special al Administratiei Prezidentiale. El a exclus ideea retragerii trupelor romane din Irak. "Nu s-a pus si nu se pune problema unei asemenea discutii. Nu putem fi credibili daca ne schimbam pozitia de la o zi la alta in relatiile internationale", a continuat Boc.

Flutur: "Romania trebuie sa fie consecventa"

Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a afirmat duminica, la Gura Humorului, ca, in ceea ce priveste mentinerea trupelor noastre in Irak, Romania "nu trebuie sa se joace de-a acordurile internationale", ci trebuie sa le respecte. "In istorie am platit tribut cu schimbarea de garda peste noapte. Trebuie sa ne tinem de cuvint pina la capat", a spus Flutur.

Nicolaescu: "Retragerea trupelor trebuie dezbatuta"

Purtatorul de cuvint al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat vineri seara, la Radio MIX, ca "retragerea trupelor din Irak ar trebui sa inceapa sa devina un subiect de dezbatere in coalitia majoritara, daca cetatenii nu doresc. Politicile nu se fac intotdeauna dupa cum doresc cetatenii pe anumite lucruri importante, delicate. Cetatenii sigur ca, si nici eu, daca vreti, eu, personal, nu cred ca e bine ca sintem in Irak, dar asta e alta problema. Eu cred ca Romania n-ar fi fost necesar sa consume bani sa stea in Irak si in Afganistan. Eu, personal, cred asta".

Teodor Atanasiu: "Anul acesta, putin probabil"

Ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, a declarat duminica, la Alba Iulia, ca "este putin probabil ca Romania sa-si retraga trupele din Irak in acest an" deoarece armata irakiana nu este pregatita sa preia executarea misiunilor pe care le asigura in prezent fortele aliate.

"Din pacate, armata irakiana nu este capabila sa execute misiunile pe care armata romana sau armatele tarilor aliate le executa si, de aceea, este putin probabila retragerea armatei romane in acest an din Irak", a declarat Atanasiu corespondentului Mediafax. Declaratia a fost data inainte ca vestea eliberarii ostaticilor sa fie facuta publica.

PPRM isi mentine solicitarea

PPRM isi mentine solicitarea privind realizarea unui calendar privind retragerea trupelor din Irak, cu atit mai mult cu cit Romania nu ar mai fi acuzata ca cedeaza in fata presiunilor teroristilor, a declarat agentiei Mediafax, liderul PPRM Corneliu Ciontu. "Acest moment nu trebuie sa fie unul al comentariilor si al speculatiilor asupra conditiilor si cauzelor rapirii si eliberarii ziaristilor, ci trebuie sa fie un moment de bucurie generala pentru toti romanii", a afirmat Ciontu, dupa anuntul presedintiei privind eliberarea ziaristilor care au fost tinuti ostatici in Irak. Alte motive de retragere a trupelor sint, in opinia sa, faptul ca in Irak au fost alese, in mod democratic, forurile de conducere si exista un pericol permanent ca militarii romani sa isi piarda vietile.

Geoana lauda "intelepciunea clasei politice"

Liderul PSD Mircea Geoana saluta "cu multa bucurie" eliberarea jurnalistilor romani si a insotitorului lor, rapiti acum aproape doua luni in Irak. "PSD subliniaza rolul deosebit pe care societatea civila romaneasca, colegii din mass-media, reprezentantii comunitatii musulmane din tara noastra l-au jucat, alaturi de autoritati si ansamblul clasei politice romanesti, prin mobilizarea exemplara in jurul cauzei jurnalistilor romani. La acestea se adauga efortul si solidaritatea comunitatii internationale care, toate cumulate, au dus in final la un deznodamint fericit", se arata intr-un comunicat al presedintelui PSD, Mircea Geoana, transmis agentiei Mediafax.

"Am iesit cu totii intariti din aceasta incercare, in care este de subliniat intelepciunea si cumpatarea dovedita de clasa politica romaneasca, care nu a incercat sa exploateze in scopuri politice rapirea ziaristilor romani", sustine acesta. PSD considera ca circumstantele rapirii jurnalistilor, modul in care a fost gestionata criza de autoritati, de mass-media si de clasa politica in ansamblu, trebuie sa constituie subiectul unei evaluari profesioniste din partea factorilor politici.

Gafele celebre din timpul crizei

Politicieni, jurnalisti sau posturi TV au facut greseli mari de la rapirea si pina la eliberarea jurnalistilor
In timpul celor doua luni ale crizei ostaticilor, oameni de prim-plan au facut greseli mari. Politicieni, jurnalisti, televiziuni sau ziare s-au intrecut in a furniza opiniei publice informatii care s-au dovedit false. Lucru care a demonstrat ca, din punctul de vedere al comunicarii, Romania nu era deloc pregatita pentru o asemenea criza.

In primele ore ale crizei, fostul senator Simona Marinescu, responsabil pe politici sociale pentru Banca Mondiale la Bagdad, sustinea ca Eduard Ohanesian nu se afla printre cei rapiti. Lucru care s-a dovedit neadevarat.

Corneliu Vadim Tudor (PPRM) a sustinut, la OTV si in revista "Romania Mare", ca ziaristii au fost rapiti din grupul lui Traian Basescu aflat in Irak si ca aceasta ar arata "incompetenta autoritatilor romane". Perla lui CV Tudor: "Mai era putin si il rapeau si pe Basescu".

Mircea Geoana (PSD) a anuntat ca rapitorii solicita o suma mare de bani. "Au fost pretentii financiare masive din partea rapitorilor. S-a facut o contraoferta mai modesta din partea noastra", a spus Geoana. A doua zi a revenit, sugerind ca este vorba doar de zvonuri care circula in presa internationala.
Liderii PSD au adoptat o pozitie ambigua privind retragerea trupelor din Irak. Ion Iliescu si Victor Ponta se pronuntau "pentru", partidul adopta o pozitie mai diplomatica, spunind ca ar fi necesar "un calendar al retragerii".

Postul OTV si directorul sau, Dan Diaconescu, au pus pe jar o tara intreaga, difuzind, la scurt timp de la rapire, informatii neverificate, potrivit carora jurnalistii si ghidul lor urmau sa soseasca in tara in citeva ore. Pentru a da greutate stirii, Diaconescu cita surse din Ministerul irakian al Apararii. Totul s-a dovedit o cacealma.

Mile Carpenisan, jurnalist al Antenei 1, a transmis din Irak, in timpul crizei, ca cei patru au fost eliberati si se afla in custodia trupelor coalitiei. Fals!
Posturile Antena 1 si PRO TV s-au luat la intrecere, o seara intreaga, sa anunte natiunea ca ziaristii si Munaf sint liberi. Fals!

Intr-un gest tragicomic, Dan Voiculescu (PUR, devenit Conservator), se oferea sa mearga la Bagdad, ca moneda de schimb.

Jurnalistul Adrian Ursu anunta, pe un post de televiziune, la scurt timp de la rapire, ca stie "dintr-o sursa sigura, din Bagdad", ca jurnalistii sint liberi. Fals!

Cu o zi inaintea eliberarii, Eugen Nicolaescu (PNL) declara: "Eu cred ca Romania n-ar fi fost necesar sa consume bani sa stea in Irak sau Afganistan. Eu personal cred asta". PNL vrea trupe in Irak, liberalul Nicolaescu nu!

Chiar in ziua eliberarii, Cristian Tudor Popescu a facut o apreciere caraghioasa. Desi nu detinea "informatii clare", nervosul ziarist a spus ca autoritatile nu au nici un merit in eliberarea ostaticilor si ca totul este "o minune dumnezeiasca".

56 de zile de groaza si speranta

28 martie: Vestea cade ca un trasnet. La ora 19.50, Marie-Jeanne Ion il anunta telefonic pe seful stirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, ca jurnalistii aflati in Irak au fost rapiti. Se formeaza o celula de criza, sub conducerea presedintelui Basescu. Apar primele informatii legate de Omar Hayssam, sponsorul deplasarii, si despre Mohammad Munaf, ghidul celor trei jurnalisti. Omar Hayssam pretinde ca rapitorii i-ar fi cerut o rascumparare de 4 milioane de dolari. Ion Iliescu, Victor Ponta si Corneliu Vadim Tudor cer retragerea trupelor din Irak, inainte ca rapitorii sa anunte vreo revendicare

30 martie: Primele imagini, primele fotografii. Al-Jazeera difuzeaza primele imagini. Marie-Jeanne Ion vorbeste in numele ostaticilor si infirma varianta rascumpararii. Agentia Reuters difuzeaza, pe 1 aprilie, primele fotografii cu cei rapiti.

5 aprilie: Hayssam, arestat

Presedintia anunta, inaintea Ministerului Public, retinerea lui Omar Hayssam. Se precizeaza ca omul de afaceri a fost retinut in legatura cu rapirea. In ziua urmatoare, Hayssam este exclus din PSD.

21 aprilie: Imagini zguduitoare

Al-Jazeera difuzeaza, pe 21 aprilie, o noua inregistrare. Rapitorii cer retragerea trupelor romane din Irak in patru zile. Senatorul PSD Vasile Ion critica modul in care seful statului a tratat criza ostaticilor. In Piata Universitatii incep manifestari de solidaritate cu cei rapiti. Prima TV primeste un apel telefonic, in care cei trei jurnalisti cer sa se faca eforturi pentru eliberarea lor. Sorin Miscoci afirma ca el va fi primul ucis. Ultimatumul este prelungit cu 24 de ore.

26 aprilie: Tensiune maxima

Postul de televiziune Al-Jazeera transmite in jurul orei 21.00, ora Romaniei, o noua inregistrare video. Sorin Miscoci este imbracat in portocaliu. Autoritatile romane solicita prelungirea termenului-limita. De asemenea, cer Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al-Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani. Mitingul de solidaritate cu ziaristii ia amploare. Ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, face o vizita in Siria. Autoritatile romane cer eliberarea neconditionata a lui Marie-Jeanne Ion, din motive umanitare si religioase.

4 mai: Vesti ingrijoratoare

Pe fondul amplificarii tulburarilor din Irak, presedintele Basescu declara ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic". Revine apoi, pe 19 mai, spunind ca "orice este posibil". In seara de 21 mai, presedintele Ligii Culturale Islamice din Romania pleaca la Bagdad.

22 mai: Final fericit

Administratia Prezidentiala anunta ca, incepind cu ora 13.44, toti cei patru ostatici se afla sub controlul autoritatilor romane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.