Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv, care a vrut sa infiinteze un sindicat pe vremea lui Ceausescu, a refuzat o distinctie oferita de Traian Basescu. El explica de ce.

Cum v-ati dat seama ca Traian Basescu este comunist?

Dumnealui a fost marinar, comandant de nava. In calitatea sa de membru al Partidului Comunist, pana in 1989, poarta raspunderea, impreuna cu Ion Iliescu si cu toti ceilalti comunisti din tara noastra, pentru ce s-a intamplat la noi.

Concret, ce nu a facut ca presedinte?

Nu a facut un proces al comunismului. Prin raportul prezentat in 2006, el a condamnat doar formal comunismul. In mod selectiv si pe baza de criterii politice. Un om care calca o persoana pe trecerea de pietoni face puscarie. Dar ofiterii de Securitate care au omorat sute si mii de oameni? Intreaga clasa politica le-a luat apararea.

Are Basescu atributii in acest domeniu?

Stiu ca el nu are atributiile necesare. Dar putea sa vorbeasca cu primul-ministru, sa sustina necesitatea unei legi prin care calaii victimelor comunismului sa poata fi chemati in justitie, sa dea socoteala. Am vorbit cu presedintele Basescu si i-am dat un memoriu prin care ii spuneam ca eu vreau o lege prin care victima sa-si poata chema calaul in instanta si sa nu mai fie nevoie ca statul sa plateasca daune pentru ce a facut altul. Dar domnul Basescu, ca si Ion Iliescu, asta a preferat. Sa plateasca statul roman.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.