Presedintele Traian Basescu a primit, luni seara, la Palatul Cotroceni, inainte de receptia oferita pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, paisprezece oameni de cultura romani, din diferite domenii de activitate, pe care i-a decorat in semn de apreciere pentru intreaga activitate pusa in slujba culturii si stiintei romanesti dar si pentru ca au promovat valorile romanesti in lume.

Cunoscutul actor Radu Beligan, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul Nicolae Manolescu si soprana Mariana Nicolesco au primit, luni, la Palatul Cotroceni, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce. Aceeasi distinctie i-a fost acordata si regizorului Andrei Serban, insa in lipsa, deoarece acesta se afla in Statele Unite.

Pictorul Stefan Caltia si actorii Gheorghe Dinica si Marin Moraru au primit din partea sefului statului, cu ocazia Zilei Nationale, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce. Poetei Ana Blandiana, care se afla la Bruxelles, i-a fost oferita aceeasi distinctie, in lipsa.

Directorul artistic al Orchestrelor si Corului Radio, Nicolae Costin si istoricilor Serban Papacostea si Andrei Pippidi le-a fost oferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Cu prilejul Zilei Nationale au fost decorati si pictorul Marin Gherasim, cu "Steaua Romaniei" in grad de Comandor, profesorul universitar Virgiliu Jorj Stoenescu, cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, soprana Maria Slatinaru-Nistor, cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor si naistul Nicolae Voiculet, cu "Meritul Cultural" in grad de Cavaler.

Disidentului anticomunist Vasile Paraschiv i-a fost oferita distinctia Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, decoratie pe care a refuzat-o.

La finalul ceremoniei, seful statului le-a multumit pentru prezenta invitatilor sai, spunand ca se simte onorat sa stea in preajma unor oameni pe care ii respecta foarte mult pentru inteligenta, talent si daruire. "Ceea ce faceti pentru Romania poate fi comparat cu ceea ce noi cautam de ani de zile sa facem pe bani multi- sunteti elemente de reprezentare, asa numitul brand de tara", a spus Basescu.