Si in acest an, romanii care vor petrece o saptamana in statiunile de la Marea Neagra vor constata ca ar fi iesit mai ieftin daca mergeau in strainatate... Cu toate acestea, multi vor continua sa "ia plasa" cu buna stiinta, din cele mai felurite motive: pasaportul expirat, copilul prea mic, bunicii prea batrani ori "lasa ca ne gatim in camera"...

Hotelierii de pe litoralul romanesc dau si de aceasta data impresia pe care au dat-o in fiecare dintre anii trecuti: aceea ca vor ca, in trei luni de activitate, sa castige cat sa le ajunga pentru un an. Tarifele la cazare negociate cu agentiile de turism (tarife mai mici decat cele ce vor fi afisate la receptii) confirma aceasta ipoteza. Asta dupa ce, anul trecut, gradul de ocupare a spatiilor de cazare a fost jalnic, tot din pricina preturilor turistii preferand sa mearga doar cate un week-end la mare.

In jur de 40 de euro pe zi, la hotel de trei stele

Astazi, daca ceri intr-o agentie de turism oferta "Litoral 2005", esti prevenit din start ca ar fi mai bine sa te asezi pe scaun... 36 de euro, in sezon si 52 de euro, in ultrasezon, locul in camera unui hotel ce a ajuns, cu chiu, cu vai, dupa renovare, la categoria 3 stele! Adica pana la 364 de euro pentru sapte nopti, doar micul dejun inclus! Pai cu banii astia vezi tari straine, si mai ai si cina inclusa, plus transportul la destinatie si inapoi!

Surse din interiorul asociatiilor patronale din turism afirma ca, anul trecut, gradul de ocupare a hotelurilor de la Marea Neagra nu a depasit 45%, de la deschiderea portilor pana la iesirea din sezon! Mamaia a stat cel mai bine, numai aici reusindu-se, in varful de sezon, o cota de umplere de aproximativ 80%.

La polul opus, fosta statiune de "fite", Neptun, unde era pustiu si deprimant chiar si in week-end-uri. De ce sunt inaccesibile datele oficiale? Pentru ca cifrele sunt foarte slabe, iar in discursurile responsabililor din turism dau mai bine statisticile trecute "prin burta". E loc de jonglat, pentru ca operatorii din turism nu-si incep sezonul toti odata (unii tin deschis doar cate o luna si jumatate), statiunile au grad de ocupare diferit, multi prefera sa nu declare toti turistii, in timp ce altii au de castigat daca declara mai multi.

7 milioane de romani prefera vacanta in strainatate

Mult mai clare si mai usor de obtinut sunt cifrele care arata cati romani si-au petrecut, anul trecut, vacanta in strainatate. Aproape 7 milioane de iesiri ale cetatenilor romani au fost numarate in 2004, cu 7,3% mai multi decat in 2003. Multi au plecat la munca, multi - in interes de afaceri si de mai multe ori pe an, dar ne putem face o imagine asupra numarului de romani care aleg, in fiecare an, sa-si petreaca vacanta in strainatate.

Prima concluzie dupa cercetarea ofertelor agentiilor de turism: aproape ca nu se mai lucreaza cu hoteluri de doua stele! Acestea sunt lasate sa lucreze "pe direct" cu clientii, ca urmare hotelurile cu mai putin de trei stele pe firmament vor caza turistii care merg la mare fara aranjamente prealabile.

Ca sa-ti faci o idee

Hotelul Istria** din Neptun ofera pachete de sase nopti la un tarif pornind de la 2.620.000 de lei (pana la jumatatea lui iunie) si ajungand la 4.930.000 de persoana (19 iulie - 17 august). Hotelul nu are restaurant, iar mesele se pot lua in restaurante apropiate, pe baza de bonuri valorice: 500.000 de lei de persoana pe zi, pensiune completa. (Paralela 45) Un calcul simplu arata ca doua persoane vor plati aproape 17 milioane de lei pentru o saptamana la mare, fara sa luam in calcul transportul, berea, inghetata, chiria sezlongului pe plaja, ori discotecile... In Mamaia, un loc in camera dubla in hotelul Dacia Sud**< costa intre 799.000 si 1.470.000 pe noapte. Adica pana la 17.640.000 de lei, sase nopti in miezul verii, camera cu doua paturi! Iar, daca urcam putin pretentiile, vom scoate si mai mult din buzunar: peste 26,5 milioane camera la Hotel Perla*** din Mamaia, in perioada 16 iulie - 19 august.

Ultimele doua oferte prevad in tarif si ceva bonuri valorice pentru masa, dar nu se specifica ...valoarea! Intrebati la agentie. (ONT Carpati) La patru stele, alta discutie: Hotelul Europa**** din Eforie Nord, cu plaja privata in sistem club, taxeaza cu pana la 3.805.000 de lei locul in camera dubla, cu mic dejun, in full sezon (45.660.000 de lei camera / sase nopti). (Ultramarin Travel)

In Turcia, mai ieftin ca la Mamaia

In Mamaia, la hotelul de 5 stele Palm Beach, un loc in camera dubla costa intre 50 si 130 de euro pe noapte, cu mic dejun. (ONT Carpati) Acelasi calcul pentru doua persoane, sase nopti: pana la 1.560 de euro sejurul, si tineti cont de celelalte mese, transport si banii de buzunar! Facem rapid o comparatie cu un hotel tot de 5 stele, dar la Mediterana, in Alanya, Turcia: sapte nopti si tot ce poti sa mananci si sa bei, plus transportul cu avionul si asistenta turistica, de la 548 de euro de persoana! (Rezeda Tours) Asadar, in Turcia, doua persoane nu vor ajunge in nici un caz, in full sezon si cu toate celelalte taxe, sa cheltuiasca mai mult ca la Mamaia...


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.