"Gay Fest 2005", festivalul dedicat minoritatilor sexuale, incepe astazi in Capitala. Manifestatia va dura o saptamina si urmareste familiarizarea societatii romanesti cu subcultura gay. Cel mai controversat dintre evenimentele "Gay Fest"-ului este marsul lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si al transsexualilor prin centrul Bucurestiului.

Organizatorii sustin ca autoritatile locale, dupa ce initial si-au dat acceptul vizavi de ora si traseul manifestatiei, au revenit zilele trecute asupra deciziei. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, sustine ca homosexualii sint liberi sa se plimbe pe oriunde, dar nici intr-un caz prin centrul orasului.

Intentia minoritatilor sexuale de a defila, la sfirsitul saptaminii, prin centrul Capitalei s-a lovit de refuzul reprezentantilor municipalitatii. Organizatorii afirma ca, initial, au obtinut autorizatie de la primarie, dar, apoi, aceasta a fost anulata.

"Vrem sa aratam ca in Romania exista minoritati sexuale si vrem sa ii incurajam pe cei care nu sint gay sa se solidarizeze cu noi", a explicat Florin Buhuceanu, presedintele Asociatiei Accept. Marsul, dupa cum afirma Buhuceanu, era programat pentru simbata, 28 mai, ora 18.15, pe un traseu din centrul Bucurestiului, de Primaria Generala. "In urma controverselor stirnite in jurul festivalului, primaria a retras autorizatia pentru marsul de simbata, justificind ca nu ar fi intrunite conditiile de securitate", a mai spus presedintele Accept. El a adaugat ca "marsul va avea loc, cu sau fara acordul primariei".

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a afirmat ca solicitarea pentru organizarea marsului este in analiza la secretariatul general al primariei. "Probabil ca o sa le dau voie sa organizeze demonstratia, dar in nici un caz in centrul Bucurestiului", a spus Videanu. Edilul-sef a precizat ca, "pina in momentul de fata, nu mi-am dat in nici un sens acceptul pentru data sau traseul unei astfel de manifestatii".

700.000 de euro pentru combaterea HIV/SIDA

"Costurile "Gay Fest"-ului vor fi suportate printr-o finantare a Fondului Global pentru combaterea HIV/SIDA, a tuberculozei si a malariei", sustin organizatorii.

"Este vorba despre o finantare de 700.000 de dolari, dar banii nu sint destinati exclusiv "Gay Fest"-ului", precizeaza Buhuceanu. "Este vorba despre o linie de finantare speciala, pe o perioada de trei ani, destinata minoritatilor sexuale. Banii vor fi folositi pentru activitati de combatere a HIV/SIDA in mai multe orase", mai spune el.

In 2004, festivalul s-a consumat in discretie

Prima manifestatie dedicata minoritatilor sexuale din Romania, "Festivalul diversitatii", a avut loc anul trecut, in Bucuresti. Organizatorul, Asociatia Accept, a ales in 2004 o "metoda de exprimare mai usor de acceptat pentru societatea rom‰neasca", a explicat Florin Buhuceanu.

"Alaturi de minoritatile sexuale, la "Festivalul diversitatii" au fost invitate sa participe si alte grupuri sociale marginalizate: rromii si persoanele infestate cu HIV", a spus el.

"In ultimul moment insa, acestea si-au anulat participarea, iar festivalul a fost dedicat in intregime minoritatilor sexuale si demersurilor pentru egalitatea intre sexe", a continuat Buhuceanu. Anul acesta, Asociatia Accept a indraznit mai mult. Festivalul care incepe astazi este dedicat in exclusivitate homosexualilor, atit barbati, cit si femei, bisexualilor si transsexualilor.

35 de ani de la primul mars gay

Marsuri ale minoritatilor sexuale au loc in Statele Unite ale Americii inca din anul 1970. In iunie 1969, a avut loc o revolta a minoritatii gay impotriva autoritatilor. Homosexualii din barul Stonewall, din suburbia new-york-eza Greenwich Village, au raspuns pentru prima data violent la abuzurile fortelor de ordine. Un an mai tirziu, militantii gay din New York au organizat un mars pentru comemorarea evenimentului, acesta fiind primul mars din istoria minoritatilor sexuale. Fenomenul s-a generalizat, astfel ca, in prezent, acest gen de manifestatii sint lucruri obisnuite in marile orase din Uniunea Europeana si Statele Unite. In Franta, spre exemplu, se desfasoara anual marsuri ale minoritatilor sexuale in 16 dintre cele mai importante orase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.