Romania, Bucuresti, sectorul 6, cartierul Drumul Taberei. Buletin meteo pentru duminica, 30 noiembrie. Ora 7.00. Doua grade. Prea frig pentru ca lumea sa iasa din casa. Nici macar pensionarii, cei mai grabiti spre urne, prin traditie, nu se dezlipesc acum de calorifer.
Ora 7.30. Tot doua grade. Incepe sa se miste cate ceva, pe ici-colo, insa indraznetii sunt plecati de-acasa cu alte treburi decat sa voteze. Unii isi plimba catelul, altii si-au tras pardesiul peste pijama, sa ia paine si lapte de la magazinul din colt. "La votare? Mai incolo, frate! Ca doar nu se-nchide acuma", explica, telegrafic, doi tineri iesiti dupa un borcan de castraveti in otet, numai buni dupa o chermeza de Sfantu' Andrei.

Ora 8.00. Trei grade. Pensionarii prind curaj si se indreapta spre sectiile de votare. E mai mult un reflex decat un rezervor de sperante sincere. "Noi votam, ca speram la mai bine. Am servit armata atatia ani si noua ne da 58 de lei pe luna. Mai bine sa nu-i dea...", spun doi veterani de razboi. In drum spre sectia de votare, "taie" parcul Moghioros (pardon - Drumul Taberei) si "spanzura" nesimtirea functionarilor in relatia cu cetateanul. "O sa votez pentru o pensie mai mare si o schimbare in comportamentul functionarilor publici".

Ora 8.30. Patru grade. Ceata. Odata cu temperatura, creste si agitatia la liceul "Eugen Lovinescu". Sunt asteptate "doamnele candidate de la PD-L si PSD", pe numele lor Udrea Elena si Anghel Luminita, dupa cum enunta, suflandu-si in palme, un rezident de Ilfov, care vinde trascau la marginea unei alei. Ora e inca prea matinala pentru tineri. Printre pensionarii de care atarna sacose carpite si lese cu maidanezi de apartament, doar doua fete de 20 de ani asteapta, emotionate ca vor putea sa admire de-aproape coafura Elenei Udrea. "Hai, fata, sa mai stam un pic, ca tre' s-apara. N-am vazut-o niciodata", trage una de cealalta, dupa ce au bagat voturile in urna.

Ora 9.15. Cinci grade. Isi face aparitia Luminita Anghel, spre surprinderea asistentei, care o astepta mai intai pe Udrea. Insotita de baietelul ei, cantareata saluta multimea si dispare in liceu. Inauntru, dupa un tur al salilor de clasa, isi alege urna si voteaza. "Parea cam emotionata, nu?". Ei, ce sa-i faci...Asa e prima data...N-a mai candidat pana acum" - isi spun doua vecine de scara. Altcineva da vina pe vestimentatia candidatei, destul de primavarateca pentru vremea de-afara.

Ora 9.30. Tot cinci grade. Apare si Udrea. In pardesiu negru, flancata de edilul de sector Poteras si de colegul de partid Radu F. Alexandru, candidata PD-L da binete in stanga si-n dreapta, strange maini inghetate si e numai zambet. Aplauze. De la zece metri distanta, un pensionar in trecere isi murmura resemnarea. "Nu ma duc, dom'ne, la vot. Toti sunt o apa si-un pamant...". Intre cele doua candidate, prezenta candidatului PNL Radu Munteanu trece aproape neobservata. Nu la fel de discrete au ramas insa, din campania electorala, urmele trecerii unui alt liberal. Dintr-o masina rasuna colinde de Craciun de circulatie internationala, iar pe coperta, in chip de candidat, si nu de solist, apare Antonel Tanase. "Mi l-au dat in parc, acum o zi sau doua. Sunt melodii ca lumea, cunoscute, da' nu prea stiu cine canta, ca nu scrie pe coperta", marturiseste proprietarul discului.

Ora 10.00. Sase grade. Vizavi de liceu, catre intrarea in parc, isi fac rutina de duminica indecisii sau indiferentii. "Nu stiu daca ma duc la vot. Daca ma voi duce, o voi face ca sa se construiasca metrou si aici la noi, in Drumul Taberei", spune un barbat incaruntit, probabil, si de infernul din trafic, in timp ce o doamna care-si numara banii, in drum spre piata, e de partea pesimistilor. "As vota daca s-ar putea schimba cu-adevarat ceva in bine, dar nu cred ca o sa se intample prea curand asta".

Ora 11.00. Sapte grade. In piata, mai multi tarabagii decat clienti. "O fi de la alegerile astea...", incearca sa-si explice un vanzator de cartofi. "Nu e, bre, de la alegeri. E frig afara, da' las' ca apare lumea, mai incolo.... Azi e sarbatoare, maine la fel. Tre' sa iasa din casa", il incurajeaza vecina de la taraba de alaturi.

Ora 12.00. Opt grade. Ceata s-a risipit de tot, soarele trage de oameni sa iasa din case, insa doar unul din zece si-a facut drum, pana acum, sa mearga si la vot. "Asta ar putea anunta o iarna grea pentru Romania. O prognoza ceva mai precisa este asteptata de la "meteorologi" dupa 9 seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.