Manifestarile de Ziua Nationala au inceput cu cateva zile mai devreme la Alba Iulia, la ceremonia dedicata Marii Uniri organizata sambata dimineata de autoritatile locale participand si presedintele Traian Basescu, transmite corespondentul NewsIn.
Presedintele Traian Basescu a fost intampinat la Alba Iulia de cateva sute de persoane, de reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene si de IPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia.

Seful statului a vorbit despre importanta unirii de la 1 Decembrie 1918, pe care a numit-o "piatra de temelie a evolutiei noastre moderne", a multumit inaintasilor si a spus ca oamenii politici au tradus atunci vointa romanilor in valori care sunt si astazi valorile romanilor: libertate,democratie, reprezentativitate, protejarea proprietatii.

"Anul acesta, peste numai doua zile, sarbatorim 90 de ani de la Marea Unire. Este momentul de cea mai puternica expresie a vointei romanilor de a-si realiza Unirea. 1 Decembrie 1918 a fost piatra de temelie a evolutiei noastre moderne. Alba Iulia este capitala Unirii, pentru ca aici s-au petrecut evenimente care justifica aceasta denumire pentru Alba Iulia. Aici a intrat triumfal voievodul Mihai Viteazu, aici a avut loc Adunarea Nationala de la 1 Decembrie 1918, aici a fost incoronat regele Ferdinand si regina Maria. Iata elemente care fac pentru vecie din Alba Iulia capitala Unirii", a spus presedintele in alocutiunea sa.

Presedintele a depus apoi coroane de flori la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu si la statuia lui Avram Iancu.

Sambata dupa-amiaza, la Alba Iulia urmeaza sa fie deschise si lucrarile Congresului spiritualitatii romanesti, iar duminica va avea loc expozitia mesterilor populari. Tot duminica, in Sala Unirii, urmeaza sa fie primite delegatii de elevi din toata tara care participa la Festivalul Ambasadorii Unirii.

Luni, 1 Decembrie, va fi organizata o parada militara si o parada a portului popular, iar in fata Catedralei Ortodoxe vor fi dezvelite busturile de marmura ale Regelui Ferdinand si Reginei Maria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.