Auchan, Cora si Selgros au decis ca incepand cu anul 2011 sa comercializeze in retelele proprii doar becuri economice intrucat acestea consuma cu 80% mai putina energie decat becurile cu incandescenta, potrivit Greenpeace Romania.

"Ikea a anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta incepand cu luna septembrie 2009, Plus a stabilit ca termen luna august 2010, iar Auchan, Cora si Selgros Cash&Carry vor vinde doar becuri economice incepand cu anul 2011", se arata intr-un comunicat al Greenpeace Romania.

Potrivit acestuia, Metro a declarat ca nu va elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in situatia adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. De asemenea, hipermarketurile: Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat nici un raspuns oficial la soclicitarea Greenpeace Romania.

Aceeasi solicitare de eliminare a becurilor cu incandescenta de pe piata a fost adresata de organizatia Greenpeace hipermarketurilor din mai multe tari. Cea mai mare receptivitate au avut-o tarile din vestul Europei, in special cele din Marea Britanie, unde 13 hipermarketuri au anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta in intervalul 2009-2011.

Pentru a produce aceeasi cantitate de lumina, becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai multa energie comparativ cu becurile economice.

Greenpeace Romania va lansa Ghidul Hipermarketurilor Verzi.1 care ierarhizeaza hipermarketurile din tara noastra in functie de importanta pe care acestea o acorda incalzirii globale si implicit reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2), prin politica pe care o au fata de eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata.

Agentia Internationala a Energiei (IEA) estimeaza ca energia globala consumata se va dubla pana in anul 2050 ceea ce inseamna ca temperatura medie globala va creste cu pana la 5°C in timpul acestui secol, generand iesirea de sub control a schimbarilor climatice. Pentru a preveni acest lucru, cresterea temperaturii medii globale nu trebuie sa depaseasca 2°C. Acest lucru este posibil doar prin reducerea emisiilor de CO2 cu 50% pana in anul 2050.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.