In ultimii ani, cititorii autohtoni au lecturat pe rupte din Coelho si Plesu, Dan Brown si Patapievici.

Ajuns la a XV-a editie, Targul International de Carte Gaudeamus decerneaza an de an, de la finele lui ’90, premiul pentru Cea mai ravnita carte a targului. Anul acesta a fost randul mult asteptatei istorii literare a lui Manolescu. In anii trecuti, distinctia a revenit cand unor autori de elita, cand unor carti de larg consum. „Acest premiu se ofera in functie de chestionarele completate de vizitatorii de la targ. Nu este vorba de un vot de valoare, ci mai degraba de unul «impresionist»“, precizeaza Vladimir Epstein, directorul executiv al Targului Gaudeamus. Iata care au fost cele mai ravnite carti din ultimii ani.

1998. Cristian Tudor Popescu, autorul ucroniei „Timp mort“ (Polirom), a impartit premiul cu volumul de semiologie a imaginii „Introducere in analiza imaginii“ (ALL) de Martine Joly.

2000. In 1999, premiul pentru Cea mai ravnita carte a targului nu a fost acordat, acesta revenind peste un an unei carti care n-are nevoie de nici o prezentare: „Ali Baba si cei patruzeci de hoti“ (RAO).

2001. A fost randul lui Horia-Roman Patapievici sa lanseze „Omul recent“ (Humanitas), cea mai dorita, dar si cea mai disputata carte, aparitia ei intetind lupta dintre grupurile intelectuale autohtone.

2002. Rebelul Paulo Coelho a luat caimacul autorilor romani cu romanul sau initiatic „Alchimistul“ (Humanitas), cea mai cunoscuta carte a brazilianului specializat in servirea de modele spirituale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.