Astfel, echipele de control au gasit in penitenciarele Jilava, Rahova, Poarta Alba, Margineni si Braila 140 de litri de alcool, 226 de obiecte taietor-intepatoare, 113 de telefoane mobile, 36 de cartele SIM si cinci carduri de memorie.

Numai in penitenciarul Jilava, la o luna si jumatate de la ultima perchezitie, au fost gasite zeci de obiecte interzise, reprezentand alcool, cutite, telefoane, seringi, cartele SIM si diferite aparate electrocasnice confectionate artizanal.

Directorul ANP, Ioan Bala, a declarat ca aceste perchezitii vin in urma faptului ca, desi numarul de detinuti a scazut in ultimul an, cel al cazurilor in care s-au gasit obiecte interzise a crescut. Ioan Bala a aratat ca, in 2007, au fost confiscate 6 434 de telefoane mobile, aflate in posesia detinutilor in penitenciar, in timp ce in primele 10 luni ale anului acesta, au fost confiscate 6 232 de telefoane mobile. De asemenea, numarul cazurilor in care s-au gasit in posesia detinutilor capsule de droguri a crescut semnificativ, in anul 2007, confiscandu-se 155 de capsule de droguri, iar in primele zece luni ale anului 2008, numarul a crescut la 187.

De asemenea, directorul ANP a declarat ca sanctiunile disciplinare in acesta cazuri sunt foarte restranse, limitandu-se la avertismente, suspendarea dreptului de a primi pachete sau izolarea pe o perioada de zece zile. "Toate aceste sanctiuni disciplinare pot fi contestate la judecatorul delegat si apoi in instanta. ANP nu are nicio posibilitate de a contesta deciziile judecatorului delegat sau ale instantei", a spus Ioan Bala.

Potrivit statisticilor realizate de ANP, la inceputul anului 2 000 a fost constatat doar un act de agresiune fata de functionarii din penitenciare, in timp ce in primele zece luni ale anului 2008, detinutii au savarsit 28 de astfel de agresiuni. De asemenea, anul acesta, au fost constatate peste 1 000 de cazuri in care detinutii au avut o atitudine agresiva, concretizata prin amenintari, insulte sau injurii fata de functionarii din penitenciar.

Statisticile mai arata ca, in anul 2008, au existat 530 de cazuri de autoagresiuni in penitenciare, 40 de cazuri de nesupunere la perchezitii, 1825 de cazuri de nerespectarea regulamentului de ordine interioara, 463 de cazuri de distrugere de bunuri si 140 de cazuri de detentie sau consum de alcool.