Potrivit metodologiei de bacalaureat, biletele de examen la probele orale vor contine un scurt text literar sau nonliterar la prima vedere si trei cerinte specifice. Pentru proba de limba si literatura romana, de exemplu, subiectele contin texte din scriitori consacrati, dar si fragmente din Constitutia Romaniei.

Disciplinele pentru care au fost concepute modelele de subiecte sunt limba si literatura romana, limbile moderne si cele materne. Cu exceptia probei orale de limba si literatura romana, in cazul careia sunt disponibile patru variante, pentru celelalte discipline sunt prezentate cate un model de subiect, baremul de evaluare, precizari si explicatii privind modalitatile de rezolvare.

Potrivit metodologiei de examen adoptata de minister la sfarsitul lunii august, publicarea subiectelor pe internet se face numai pentru probele scrise, nu si pentru cele orale, asa cum s-a intamplat anul acesta.
La bacalaureatul de anul acesta, lista subiectelor a fost publicata pe internet, pe pagina
www.subiecte2008.edu.ro, la inceputul lunii aprilie.
Dupa proba orala de limba si literatura romana, desfasurata pe 23 iunie, in urma mai multor sesizari, fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, a reclamat la organele de ancheta abilitate un posibil caz de scurgere de informatii, prin care ar fi fost divulgate cerintele pentru cele 100 de subiecte publicate pe internet.


Bacalaureatul 2009 va avea loc intre 22 iunie si 9 iulie.