Potrivit purtatorului de cuvant al ANP, Johanna Popescu, perchezitiile au inceput la ora 8.30, iar dupa control va fi organizata o conferinta de presa la penitenciarul Jilava in care vor fi prezentate rezultatele acestora.

Echipele de control ale ANP au confiscat, in urma perchezitiei generale desfasurate, pe 9 octombrie, la penitenciarul Jilava, 29 de bile ce contin substante interzise, 29 de telefoane mobile, 27 de cartele SIM, 3 carduri de memorie si 4 acumulatori, dar si alcool pus la fermentat. De asemenea, potrivit ANP, in penitenciar au mai fost gasite cabluri, tevi, obiecte taietor-intepatoare si haltere improvizate. Tot in urma acestei perchezitii a fost gasita o cartela SIM in celula lui Nutu Camataru, despre care reprezentantii penitenciarul sustin ca nu s-a aflat carui detinut ii apartine.

Zeci de obiecte interzise au fost confiscate de la detinuti, iar un agent din cadrul penitenciarului Jilava a fost demis.

Perchezitiile sunt facute, joi, dupa ce detinutii din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava au protestat, pe 22 noiembrie, timp de o ora si jumatate, deoarece nu mai au voie sa primeasca tigari de la rude sau prieteni, dupa ce s-au descoperit substante stupefiante ascunse in tigari. Potrivit sefului ANP, Ioan Bala, detinutii au protestat verbal si au rupt cateva cearsafuri, pe care le-au aruncat in curtea interioara a penitenciarului, dar nu au devenit violenti. "Adevarata lor motivatie este ca am redus foarte mult posibilitatea introducerii drogurilor in penitenciare", a precizat seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, adaugand ca detinutii au posibilitatea, in continuare, sa-si achizitioneze tigari, dar de la magazinele aflate in incinta penitenciarului.

Detinutii protestatari stau in celule vecine cu cea in care se afla Nutu Camataru, a mai spus seful ANP, cu precizarea ca acesta nu s-a manifestat, insa nu este exclus sa fi fost implicat in organizarea protestului. Revolta a luat sfarsit dupa ce reprezentanti ai ANP au discutat cu detinutii.

Incepand cu luna noiembrie, a intrat in vigoare un ordin al ministrului justitiei privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate, au anuntat reprezentantii ANP. Aplicarea acestui ordin a fost impusa de alinierea la normele europene, care interzic cu desavarsire primirea oricarui fel de pachet prin sectorul vizite, dar si pentru a contracara introducerea de obiecte interzise in penitenciare.

Sile si Nutu Camataru, suspectati ca ar avea legatura cu revolta detinutilor de la Jilava de sambata seara, au fost trecuti de la regimul de detentie semideschis la cel inchis, prin decizia unor comisii din penitenciarele unde cei doi au fost transferati pe 22 noiembrie, afirma surse judiciare.

Ion si Vasile Balint, cunoscuti sub numele de Nutu si Sile Camataru, au fost transferati, in noaptea de 22 spre 23 noiembrie, din penitenciarele Jilava si Rahova in centre de detentie din Slobozia, respectiv Craiova, potrivit unor surse judiciare. Daca ancheta aflata in curs de desfasurare va arata legatura Camatarilor cu revolta detinutilor, sansele acestora in fata comisiilor de eliberare conditionata se vor diminua, potrivit surselor citate. Nutu Camataru este programat sa se prezinte in data de 18 decembrie in fata comisiei de disciplina.