Cele 18 state membre ale Agentiei spatiale europene (ESA) au negociat, ieri, la Haga, bugetul total pentru activitatile spatiale ale europenilor: „licitatia” a plecat de la 10,3 miliarde de euro. Ce cauta, de fapt, puterile pamantesti in spatiu? Pentru ce se cheltuie atata energie?

Reprezentantii Germaniei sustin ca suma de 1,3 miliarde de euro ce urmeaza sa fie alocata de europeni pentru statia spatiala internationala este insuficienta pentru a acoperi costurile construirii cargourilor spatiale europene, care vor deveni principala cale de re-alimentare a statiei spatiale dupa retragerea navetelor americane.

Ca urmare, Berlinul incearca sa convinga Franta si Italia ca este nevoie de o crestere a bugetului alocat statiei spatiale, la peste 1,75 de miliarde.

Franta si Germania sunt cei mai mari investitori in Agentia spatiala europeana ESA si in finantarea celor mai scumpe programe ale sale: statia spatiala si programul de rachete Ariane - aminteste BBC.

Interesul spatial al Berlinului este stimulat si de amplasarea Centrului de control care se ingrijeste de laboratorul stiintific Columbus in orasul german Oberpfaffenhoffen.

In urma reuniunii Consiliului ESA, ministrul francez al cercetarii, Valerie Pecresse, s-a declarat multumita ca prioritatile tarii sale au fost indeplinite si a anuntat o crestere a contributiei financiare franceze la ESA de la 1,6 miliarde de euro promisi in 2005 la 2,3 miliarde pentru perioada 2009-2011.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.