Reprezentantii Germaniei sustin ca suma de 1,3 miliarde de euro ce urmeaza sa fie alocata de europeni pentru statia spatiala internationala este insuficienta pentru a acoperi costurile construirii cargourilor spatiale europene, care vor deveni principala cale de re-alimentare a statiei spatiale dupa retragerea navetelor americane.

Ca urmare, Berlinul incearca sa convinga Franta si Italia ca este nevoie de o crestere a bugetului alocat statiei spatiale, la peste 1,75 de miliarde.

Franta si Germania sunt cei mai mari investitori in Agentia spatiala europeana ESA si in finantarea celor mai scumpe programe ale sale: statia spatiala si programul de rachete Ariane - aminteste BBC.

Interesul spatial al Berlinului este stimulat si de amplasarea Centrului de control care se ingrijeste de laboratorul stiintific Columbus in orasul german Oberpfaffenhoffen.

In urma reuniunii Consiliului ESA, ministrul francez al cercetarii, Valerie Pecresse, s-a declarat multumita ca prioritatile tarii sale au fost indeplinite si a anuntat o crestere a contributiei financiare franceze la ESA de la 1,6 miliarde de euro promisi in 2005 la 2,3 miliarde pentru perioada 2009-2011.